Persoonlijk leiderschap

Ga je goede voornemens volhouden, ook na je vakantie?

By 13 augustus 2012 No Comments

De meeste onder ons bruisen van de energie en goede voornemens na de vakantie. Hoe zorg je ervoor dat je die goede voornemens gaat volhouden? Ook na de vakantie?

Tijdens je vakantie zit je op het terras met een lekker glaasje wijn (bier of iets anders lekkers) en je neemt een besluit:

‘ik ga het anders doen na de vakantie!’

Vol goede energie neem je een besluit, zoals bijvoorbeeld:

  1. Beter voor mezelf leren opkomen;
  2. Zorgen voor een betere balans werk/privé;
  3. Een carrière switch maken;
  4. Afvallen/Gezonder eten;
  5. Meer bewegen;
  6. Meer structuur in je werk.

Eenmaal thuis aangekomen, houdt je dit gevoel nog even vast, echter je vervalt weer snel in je “oude” gewoontes. Hoe ga je die goede voornemens volhouden na de vakantie?

Hoe komt het dat het zo moeilijk is om goede voornemens daadwerkelijk vol te houden?

Laat ik dat eens illustreren aan de hand van een voorbeeld. Ik denk dat dit herkenbaar is voor velen onder ons.

Ik heb zelf wel eens geprobeerd om een studie, verbouwing en carrière switch te realiseren binnen één maand. Ik begon erg enthousiast, echter kreeg al vrij snel last van weinig slaap, een pijnlijke rug, etc.  Kortom: zoals zo vaak wilde ik te veel en ook nog eens te snel. Hierdoor legde ik de lat te hoog voor mezelf. Met het gevolg dat ik de studie, verbouwing en carrière switch op een laag pitje zette. Om dit in het vervolg te voorkomen ben ik op zoek gegaan naar manieren om dit in het vervolg te voorkomen…….

Hoe voorkom ik dat er niets van mijn plannen terecht komt?

Voorzie je dromen van een stappenplan:

Stap 1: Kies een doel dat uitdagend én haalbaar is. Dit maakt dat je het vol kunt houden.

Wanneer je jezelf tot doel stelt om 20 kilo in één maand af te vallen, kun je je afvragen of je doel voldoende realistisch is. Stel je doelen daarom niet te hoog, hiermee voorkom je onnodige teleurstellingen.

Stap 2: Stel actie doelen op. Wat ga je doen om je doelen te bereiken?

Formuleer concrete actie doelen in de vorm van gedrag: welke activiteiten ga je op korte termijn ondernemen? Hoe, waar en wanneer ga je werken aan je voornemens? Bijvoorbeeld: ‘Als ik tussen maaltijden door trek heb, neem ik voortaan een appel in plaats van een tussendoortje’ of ‘Ik bel elke week minimaal 10 potentiële relaties’.

Stap 3: Deel je goede voornemens met anderen

Stel je familie en of vrienden op de hoogte van je nieuwe doelen. Hiermee heb je een stok achter de deur en kun je vragen om complimenten.

Wat betreft mijn voornemen om meer samen met het gezin te ondernemen, heb ik met mijn man afgesproken dat ik elke kwartaal een dag vrij neem om samen op pad te gaan.

Stap 4: Visualiseer je doelen, zo houdt je goede voornemens vol

En dit bedoel ik letterlijk. Leef je in hoe het voor je zal zijn wanneer je je doelen bereikt. Wat betekent dit voor je?

Welke doelen heb jij jezelf gesteld? Hoe ga jij je goede voornemens volhouden? En vind je bovenstaande tips inspirerend? Of heb je nog een goede aanvullende tip? Ik lees je reactie graag.

Mijn rol als coach

De afgelopen 10 jaar heb ik veel medewerkers en ondernemers begeleid met diverse stress gerelateerde klachten en/of werk gerelateerde vraagstukken. Door middel van individuele (loopbaan) coachtrajecten en
mindfulness trainingen. Vanuit deze ervaring kijk ik graag mee naar jouw situatie en de stappen die jij kunt nemen om jouw situatie te verbeteren. Het is mijn ambitie om jouw weer in contact te brengen met wie je bent en wat je zelf echt belangrijk vindt zodat jij van daaruit bewuste keuzes kunt maken ten aanzien van je werk en privé leven. Hierover deel ik graag mijn kennis.

Share

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php