Skip to main content
Effectief communiceren

Complimenten geven en ontvangen, 6 tips

By 13 november 2012september 18th, 2024No Comments

Complimenten geven en ontvangen?

Wij Nederlanders blijken vaak bijzonder zuinig met het geven van complimenten. Niet dat we mensen of bepaald gedrag of een geleverde prestatie niet waarderen, maar we spreken het maar weinig of niet uit.

De keerzijde hiervan is dat we vaak wél uitspreken wat er fout gaat. Hiermee hebben we eigenlijk geleerd om de focus te leggen op wat er fout gaat. Ook binnen organisaties wordt er vaak meer aandacht besteed aan wat er niet goed gaat.

Jammer……want ga bij jezelf maar eens na wat er met je gebeurt wanneer je een compliment krijgt. Grote kans dat je zelfvertrouwen groeit en je nog gemotiveerder raakt om je best te doen! Waarschijnlijk krijg je ook nog meer waardering voor diegene die het compliment aan je gegeven heeft.

Wat je aandacht geeft dat groeit!

Of je nu manager, medewerker of zelfstandig ondernemer bent, we willen allemaal graag gewaardeerd worden, toch?!

Oké, dus nu weten we dat jij en je omgeving groeien van complimenten. Waarschijnlijk wil je er direct mee aan de slag! Zodat je direct de waarde ervaart van complimenten geven en ontvangen.

Daarom geef ik je onderstaand wat meer informatie over wat een compliment nu precies is en hoe je er één kunt geven, ook aan jezelf!

Wikpedia formuleert het als volgt:
“Een compliment is een lovende of vleiende uitdrukking. Iemand kan iemand anders een compliment geven – verbaal of non-verbaal– als uiting van waardering voor een geleverde prestatie.”

Hoe doe je dat dan, een compliment geven?

Tip 1: Ben oprecht

Geef het compliment vanuit je hart en in je eigen woorden (meen wat je zegt). Wanneer dit niet het geval is val je zo door de mand. Mensen zijn erg gevoelig voor onoprechte dingen en hebben dit meestal vlug door.

Tip 2: Maak het persoonlijk

Richt je compliment op de persoon zelf. Een algemeen compliment aan een groep wordt immers door niemand persoonlijk opgevat.

Tip 3: Geef een compliment face-to-face

De woorden die je gebruikt hebben immers minder impact dan de manier waarop je ze uitspreekt. Oogcontact en lichaamstaal zijn immers belangrijke onderdelen in communicatie.

Tip 4: Ben specifiek

Wanneer je bepaald gedrag waardeert, zul je het compliment specifiek aan dit positieve gedrag of geleverde prestatie moeten adresseren. Benoem het specifieke gedrag of geleverde prestatie en geef aan waarom je het waardeert.

Tip 5: Doe het op het juiste moment

Dat wil zeggen dat je het compliment geeft wanneer je er voldoende tijd voor hebt en het vertoonde positieve gedrag recent heeft plaatsgevonden. Wacht er dus niet te lang mee.

Tip 6: Doe het in de ik-vorm

Je geeft dan blijk van jouw persoonlijke waardering.

Complimenten geven en ontvangen:
Een alternatief voor een compliment geven kan ook zijn een compliment in ontvangst nemen. Hierbij is het belangrijk dat je leert om er echt voor open te staan. Echter, hoe doe je dat?

Simpel, door de ander te bedanken!
Je kijkt de ander aan en geeft aan dat je het op prijs stelt dat de ander jouw gedrag of de door jouw geleverde prestatie waardeert. Je hoeft niets terug te geven (“ja, jij ook!”) of af te weren (“ach, dat doet toch iedereen”). Je hoeft het compliment alleen maar te ondergaan. En ja, ook jij mag er van genieten! Ook wanneer je het compliment aan jezelf gegeven hebt, door de nadruk te leggen op wat je goed doet, jezelf te belonen en dit vervolgens te delen met anderen.

Want waarom zou jij groei tegenhouden?

Maak er een gewoonte van om minstens elke dag een compliment te geven en je dankbaarheid te uiten. Ook aan jezelf!
En juich niet alleen bij het resultaat, maar juist bij de inzet!

Mijn rol als coach / mentor

De afgelopen 10 jaar heb ik veel medewerkers en ondernemers begeleid met diverse stress gerelateerde klachten en/of werk gerelateerde vraagstukken. Door middel van individuele (loopbaan) coachtrajecten en
mindfulness trainingen. Vanuit deze ervaring kijk ik graag mee naar jouw situatie en de stappen die jij kunt nemen om jouw situatie te verbeteren. Het is mijn ambitie om jouw weer in contact te brengen met wie je bent en wat je zelf echt belangrijk vindt zodat jij van daaruit bewuste keuzes kunt maken ten aanzien van je werk en privé leven. Hierover deel ik graag mijn kennis.

Share

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.