mindset

Vergroot je inzicht in eigen functioneren door middel van reflectie

By 14 december 2012 No Comments

In deze donkere dagen voor Kerst, waarin het tijd is voor bezinning, wil ik je zeven tips geven voor meer inzicht in eigen functioneren (zowel zakelijk als privé) door middel van reflectie.

Velen van ons functioneren op de “automatische piloot”.  We doen de dingen die we doen eigenlijk als vanzelf en reageren vaak vanuit een eerste impuls op een situatie.
Echter soms ervaren we, door onze eigen ontwikkeling, door gebeurtenissen om ons heen of waardoor dan ook, dat we gesteld worden voor bepaalde uitdagingen met onszelf. We vragen ons af wat ons nu zo triggerde in bepaalde situaties en waarom we de dingen doen die we doen?

Grote kans dat je handelt op basis van je emoties, vooringenomen standpunten of overtuigingen zonder dat je het in de gaten hebt (onbewust).

Oké, dus we weten nu dat we vaak handelen vanuit een eerste impuls, maar wat als je dit automatisme nu eens wil doorbreken en wilt leren van deze ervaringen?

Dit kun je doen door middel van (zelf)reflectie. Reflecteren betekent dat je jezelf een spiegel voorhoudt over hoe je denkt, voelt en handelt. Je krijgt meer inzicht in wie je bent, wat je motiveert, wat je gemakkelijk afgaat en waar nog uitdagingen voor jouw liggen.

Reflecteren wordt nogal eens verwart met evalueren. Bij reflecteren stel je het oordelen (=evalueren) over je eigen handelen uit. Hiermee creëer je ruimte voor zelfonderzoek en neem je ruimte tussen de feiten en je eigen interpretatie daarvan. Hierbij sta je tevens stil bij wat je nodig hebt om te leren om in het vervolg effectiever te kunnen zijn.

Bij evalueren vergelijk je de verwachting die je had met de feitelijke gang van zaken. Na reflectie kan evaluatie plaatsvinden en kun je conclusies trekken en doelen stellen voor de volgende keer.

Tips die kunnen helpen bij reflecteren:

Tip 1:   Reflecteer over een concrete situatie en kijk terug op dat specifieke moment.
Tip 2:   Stel jezelf open vragen: wat dacht ik, wat voelde ik, wat deed ik, wat wilde ik, wat bereikte ik?
Tip 3:   Reflecteer op zowel probleemsituaties als succeservaringen.
Tip 4:   Reflecteer regelmatig; minstens één keer per week en het liefst op een vast moment.
Tip 5:   Reflecteer op een methodische manier, bijvoorbeeld door een lijstje vragen te doorlopen of een reflectiemodel te gebruiken. Bijvoorbeeld de reflectiecyclus van Korthagen.
Tip 6:   Gebruik feedback van anderen.
Tip 7:   Stel oordelen over jezelf uit, kijk eerst wat er gebeurde (objectief) voordat je er waarde aan geeft.

Probeer het maar eens. Wellicht levert het je iets op!
Mocht je interesse gewekt zijn en wil je meer inzicht in eigen functioneren? Wellicht is een persoonlijk coachtraject iets voor jouw? Hiermee krijg jij weer de regie over je eigen leven in handen!

Hoe word je gelukkig? Als mensgerichte begeleider leer en stimuleer ik mensen om het heft in eigen hand te nemen waardoor ze gelukkiger en succesvoller worden in hun leven en loopbaan. Hiervoor geef ik elke maand een tip.

Google

Share

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php
Chat openen
Hi, hoe kan ik je helpen?