Wees mild voor jezelf

By 28 mei 2014energie, Tips
Energie

Mild voor jezelf.

Wat wordt daar nu mee bedoeld, zul je je wellicht afvragen?

Wanneer je de betekenis van ‘mild’ in de Dikke Van Dale opzoekt, krijg je de volgende betekenis(sen):
‘1. weldadig, zacht
2. welwillend, genadig, een milde straf niet streng
 3. vrijgevig’

Oké, en hoe doe je dat dan voor jezelf?

Onderstaand wat tips:

Tip 1: (H)erken je eigen kritische stem
Probeer niet te veel te denken in wat je allemaal fout hebt gedaan. We hebben allemaal wel zo’n kritische stem in ons hoofd. Door deze stem te (h)erkennen kunnen we kiezen om onszelf anders toe te spreken, bijvoorbeld: ‘ik heb het in ieder geval geprobeerd, volgende keer beter’ i.p.v. ‘ik doe ook altijd alles verkeerd’.

Tip 2: Ontwikkel mededogen
Behandel jezelf zoals je je dierbaren zou behandelen. Stel jezelf de vraag: Hoe ga ik met mijn geliefden om wanneer deze het moeilijk hebben? En pas dit toe op jezelf. Wees als het ware een liefdevolle ouder voor jezelf. Wanneer je probeert geduldig te zijn met een dwingende collega en jezelf betrapt op een geprikkelde reactie, probeer dan mild te zijn voor jezelf. De kans dat je de volgende keer wel geduldig kunt zijn neemt toe als je wat meer mededogen met jezelf kunt hebben.

Tip 3: Sta regelmatig even stil
Wanneer je je niet lekker voelt kun je ervoor kiezen om even stil te staan i.p.v. al maar door te gaan. Sluit dan een paar minuten je ogen en richt je aandacht naar binnen. Volg de ademhaling, zonder deze te willen veranderen. Waarschijnlijk zul je merken dat er vanalles door je heen gaat en je wellicht allerlei gedachten tegenkomt, zoals: ‘Wat ben ik nu aan het doen?’, ‘Ik heb hier helemaal geen tijd voor, mijn werk moet nog af.’ Breng je aandacht dan steeds weer terug naar de ademhaling (Je geest werkt immers als een soort magneet die je aandacht weg probeert te krijgen van hetgeen waar je mee bezig bent, herkenbaar in het dagelijks leven?). Wanneer je dit een aantal keer gedaan hebt, stel jezelf dan de volgende vraag: ‘Waar heb ik op dit moment behoefte aan? Of wat heb ik op dit moment nodig?’ Bijvoorbeeld: een kopje koffie of thee, misschien wil je jezelf even uitrekken, even een rondje lopen, een warm bad, etc. Mocht je je behoefte op dat moment niet kunnen realiseren, neem deze dan wel serieus. Wellicht kun je een ander moment creëren waarop je ze wel kunt realiseren?

Door jezelf liefdevol te behandelen, wordt het ook makkelijker om dit anderen te schenken. Door mild te zijn voor jezelf maak je de wereld weer een stukje mooier!

Op zoek naar een gelukkiger en vitaler (werk)leven? Als mensgerichte begeleider leer en stimuleer ik mensen om het heft in eigen hand te nemen op het gebied van het verbeteren van hun mentale gezondheid. Hiervoor geef ik elke maand een tip.

 

Share

Author Sylvia van Meel

More posts by Sylvia van Meel

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php