Groeimindset

Leer jezelf waarderen om wie je bent

Jezelf bewijzen of jezelf waarderen?

In mijn dagelijkse praktijk merk ik dat veel mensen heel hard aan het werk zijn om gezien te worden/erkenning te krijgen. Ze zijn heel erg hard bezig om zichzelf te bewijzen.

Vaak zijn dit mensen die al redelijk succesvol zijn en met deze bewijsdrang al veel bereikt hebben. Het is een bepaalde ‘drive’ die hen helpt om zichzelf te verbeteren.

Jezelf waarderen

Echter wanneer je altijd bezig bent met verbetering, gaat het bijna lijken op een verslaving. Het is namelijk nooit goed genoeg. Je wil er steeds meer van. Je bent continu bezig om te voldoen aan een bepaald verwachtingspatroon. Je vergelijkt jezelf met anderen of een ideaalbeeld wat je voor jezelf gecreëerd hebt. Je wordt gedreven door een bepaalde prestatiedrang.

Maar wie ben je dan nog wanneer je een keer niet voldoet? Schiet jij dan tekort als persoon?

Leer jezelf waarderen om wie je bent!

Hieronder volgen enkele tips over hoe je dit in de praktijk kunt brengen:

Tip 1: (H)erken dat je je eigenwaarde afhankelijk maakt van een bepaalde prestatie

De eerste stap is bewustwording. Natuurlijk wil je gewaardeerd worden, dat willen we allemaal. Echter moet je zo hard blijven rennen om het te krijgen? En van wie? Ben jij minder waard omdat je de marathon van New York niet kunt uitlopen? En je buurman wel?

Tip 2: Ga na of je aan het voldoen bent aan je eigen verwachting of die van anderen?

Voor wie doe jij het allemaal?
– Voor jezelf? Is het reëel om van jezelf te verwachten dat jij altijd de beste bent van jouw afdeling? Of dat jij altijd alles op tijd af hebt? Vergeet het maar….
‘Jij bent jij en dat is goed genoeg’.
– Of doe je het voor anderen? Als je doet wat anderen van jou verwachten dan leid je het leven van de anderen. Grote kans dat je hier vroeg of laat last van krijgt…..

Tip 3: Besteed aandacht aan jezelf: jezelf waarderen

Stop met het MOETEN voldoen en vraag je zelf eens af wat jij zelf eigenlijk wilt? Van welke activiteiten kun jij echt genieten terwijl je ze doet? Luister naar jezelf en waardeer jezelf zoals je bent. Daar krijg je zelfvertrouwen van!

Wat helpt jou om de lat wat lager te leggen voor jezelf? Heb jij ervaring? Deel ze hieronder als reactie op dit bericht.

Wil je meer weten?

Mijn rol als coach

De afgelopen 10 jaar heb ik veel medewerkers en ondernemers begeleid met diverse stress gerelateerde klachten en/of werk gerelateerde vraagstukken. Door middel van individuele (loopbaan) coachtrajecten en
mindfulness trainingen. Vanuit deze ervaring kijk ik graag mee naar jouw situatie en de stappen die jij kunt nemen om jouw situatie te verbeteren. Het is mijn ambitie om jou weer in contact te brengen met wie je bent en wat je zelf echt belangrijk vindt zodat jij van daaruit bewuste keuzes kunt maken ten aanzien van je werk en privé leven. Hierover deel ik graag mijn kennis.

Share

Join the discussion 2 Comments

 • Edzo Boven schreef:

  Hoi Sylvia,

  Een zeer herkenbaar verhaal!
  De “rat-race” op dit gebied die ik in mijn werk praktijk de afgelopen decennia heb gezien lijkt enigszins achterhaald, echter verwachten veel werkgevers nog wel dat je jezelf steeds maar verbeterd en nog steeds probeert meer te presteren. Dit terwijl ze er zelf niets “tegenover stellen”. Dan heb ik het niet over geldelijke beloning, maar wel over “waardering” in het algemeen. Bovenmatige inzet wordt helaas nog steeds vaak als “normaal” beschouwd. Dat sluit dan mooi aan op bovenstaande verhaal van jou: “Wat schiet je er al persoon mee op om zoveel energie te stoppen in iets wat je niets oplevert”. Wellicht dat we zelf eens een “kosten-bate analyse” op onze “prestaties” moeten toepassen.

  Eén ding is duidelijk: “Genieten van het leven doe je nu en dat kun je in de toekomst (wellicht) niet meer inhalen”. Dus eens nadenken over wat jou als persoon die tomeloze inzet oplevert kan zeker geen kwaad.

  Groet,
  Edzo

  • Sylvia schreef:

   Hoi Edzo,

   Dank voor je reactie.

   Ik denk dat het inderdaad belangrijk is om bij jezelf na te gaan wat je graag doet (en dus van geniet), zodat je je motivatie kunt halen uit datgene waar jij je prettig bij voelt. Zo hoef je je niet afhankelijk te maken van de waardering van anderen en/of de prestatie.

   Wat je graag doet, doe je goed en dat levert dan weer positieve reacties op.

   Groet,
   Sylvia

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php