Leer genieten van het moment

By 14 oktober 2015mindset, Tips
Mindset

Wil jij meer leren genieten van het moment?

Tijdens deze Paasdagen wil ik je deelgenoot maken van een experiment, namelijk het proeven van chocolade.

Wanneer je het leuk vindt kun je de volgende oefening met me mee doen:

‘Neem een stukje chocolade (met nootjes, zonder nootjes, zwart, wit, bruin). Het maakt eigenlijk helemaal niks uit. Wanneer je niet van chocolade houdt kies je iets anders wat je in je mond kunt stoppen en kunt doorslikken.

Plaats het in je mond. En wanneer je afgeleid wordt door de stemmetjes in je hoofd: ‘Waar ben ik in godsnaam mee bezig’, ‘Ik heb wel iets beters te doen’, ‘Ik moet nog een artikel schrijven’ breng je je aandacht weer terug naar de chocolade in je mond. Hoe smaakt de chocolade? Zout? Zoet? Of juist bitter? Ga eens na wat er allemaal gebeurt in je mond bij het bijten en kauwen?

En je zult merken dat de stemmetjes in je hoofd elke keer opnieuw proberen om jouw aandacht te krijgen en je afleiden van de smaak van het stuk chocolade in je mond.’

En misschien kun je naar aanleiding van dit experiment eens nagaan hoe vaak je in het verleden een stuk chocolade in je mond hebt gestopt, terwijl je ergens anders was met je gedachten? Hoe vaak is dit gebeurt, denk je? Misschien heb je de eerste happen ervaren, maar de happen daarna? En misschien kom je tot de ontdekking dat je de chocolade die je gepakt hebt (‘uit gewoonte’) helemaal niet zo lekker vindt als dat je dacht.

Dus je stopt iets in je mond, waar je maar gedeeltelijk van geniet en waar je het grootste gedeelte van hebt gemist? Terwijl het ervoor gezorgd heeft dat je weer een beetje meer uitdijt zonder er volledig van genoten te hebben!

Dus voor een groot gedeelte van ons leven lopen we te slapen? We springen van gedachten op gedachten en hebben niet eens in de gaten wanneer het denken schadelijk wordt voor je mentale (piekeren) en/of lichamelijke gezondheid. Door het doen van bovenstaande oefening creëer je als het ware een moment om stil te staan bij wat je ervaart, zodanig dat je niet het slachtoffer wordt van je continue gedachtestroom.

Op zoek naar een gelukkiger en vitaler (werk)leven? Als mensgerichte begeleider leer en stimuleer ik mensen om het heft in eigen hand te nemen op het gebied van het verbeteren van hun mentale gezondheid. Hiervoor geef ik elke maand een tip.

 

Share

Author Sylvia van Meel

More posts by Sylvia van Meel

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php