Groeimindset

Leer genieten van het moment

By 14 oktober 2015 No Comments

Wil jij meer leren genieten van het moment?

Ik wil je graag deelgenoot maken van een experiment, namelijk het proeven van chocolade.

Oefening genieten

Wanneer je het leuk vindt kun je de volgende oefening met me mee doen:

‘Neem een stukje chocolade (met nootjes, zonder nootjes, zwart, wit, bruin). Het maakt eigenlijk helemaal niks uit. Wanneer je niet van chocolade houdt kies je iets anders wat je in je mond kunt stoppen en kunt doorslikken.

Belemmerende gedachten

Plaats het in je mond. En wanneer je afgeleid wordt door de stemmetjes in je hoofd: ‘Waar ben ik in godsnaam mee bezig’, ‘Ik heb wel iets beters te doen’, ‘Ik moet nog een artikel schrijven’ breng je je aandacht weer terug naar de chocolade in je mond. Hoe smaakt de chocolade? Zout? Zoet? Of juist bitter? Ga eens na wat er allemaal gebeurt in je mond bij het bijten en kauwen?

En je zult merken dat de stemmetjes in je hoofd elke keer opnieuw proberen om jouw aandacht te krijgen en je afleiden van de smaak van het stuk chocolade in je mond.’

Bewustwording om meer te kunnen genieten van het moment

En misschien kun je naar aanleiding van dit experiment eens nagaan hoe vaak je in het verleden een stuk chocolade in je mond hebt gestopt, terwijl je ergens anders was met je gedachten? Hoe vaak is dit gebeurt, denk je? Misschien heb je de eerste happen ervaren, maar de happen daarna? En misschien kom je tot de ontdekking dat je de chocolade die je gepakt hebt (‘uit gewoonte’) helemaal niet zo lekker vindt als dat je dacht.

Dus je stopt iets in je mond, waar je maar gedeeltelijk van geniet en waar je het grootste gedeelte van hebt gemist? Terwijl het ervoor gezorgd heeft dat je weer een beetje meer uitdijt zonder er volledig van genoten te hebben!

Stilstaan bij wat je ervaart, dat is genieten

Dus voor een groot gedeelte van ons leven lopen we te slapen? We springen van gedachten op gedachten en hebben niet eens in de gaten wanneer het denken schadelijk wordt voor je mentale (piekeren) en/of lichamelijke gezondheid. Door het doen van bovenstaande oefening creëer je als het ware een moment om stil te staan bij wat je ervaart, zodanig dat je niet het slachtoffer wordt van je continue gedachtestroom.

Mijn rol als coach

De afgelopen 10 jaar heb ik veel medewerkers en ondernemers begeleid met diverse stress gerelateerde klachten en/of werk gerelateerde vraagstukken. Door middel van individuele (loopbaan) coachtrajecten en
mindfulness trainingen. Vanuit deze ervaring kijk ik graag mee naar jouw situatie en de stappen die jij kunt nemen om jouw situatie te verbeteren. Het is mijn ambitie om jouw weer in contact te brengen met wie je bent en wat je zelf echt belangrijk vindt zodat jij van daaruit bewuste keuzes kunt maken ten aanzien van je werk en privé leven. Hierover deel ik graag mijn kennis.

 

Share

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php