mindset

Keuzes maken: zo doe je dat

By 15 maart 2016 No Comments

Keuzes maken, de knoop snel doorhakken, dat willen we toch allemaal?

In mijn praktijk bemerk ik dat sommige cliënten eindeloos kunnen wikken en wegen (ze ervaren ‘keuzestress’). Ze bedenken alle voors- en tegens en stellen het maken van een keuze hiermee (vaak onbewust) uit. Want buiten het feit of je überhaupt alle voors- en tegen kunt bedenken, het loopt vaak toch heel anders dan dat jij van te voren bedacht hebt. Herkenbaar?

Andere cliënten geven aan: ‘Ik volg mijn gevoel, dan komt het wel goed’. Maar wat is dat dan, jouw gevoel volgen? En hoe helpt dat dan bij het maken van een keuze?

Laat ik eerst even wat meer vertellen over het woord gevoel. Dit is namelijk een woord met meerdere betekenissen. We gebruiken het voor van alles en zijn ons vaak niet bewust over welke ‘gevoel’ we het hebben: emotie, intuïtie of instinct?

Emoties
Emoties komen bijna altijd voort uit een overtuiging. Een overtuiging is een persoonlijke betekenis die jij aan iets of iemand (of jezelf) geeft en dus geen feit. Bijvoorbeeld: Jij vindt het niet goed dat jouw dochter voetbalt in de kamer (Jij wordt boos) en jouw partner niet, die vindt het prima.
De situatie is niet de oorzaak van jouw emotie, maar de betekenis die jij er zelf aan geeft.

Intuïtie
Daarnaast is er ook nog zoiets als intuïtie. Intuïtie wordt ook wel omschreven als een onderbuik gevoel. Dit gevoel is vaak niet te verklaren, het is er gewoon. Bijvoorbeeld: Je bent op zoek naar een nieuwe woning en je bezoekt er verschillende. Je kunt dan bij het bezoeken van een huis vrijwel direct zeggen of de woning iets voor je is of niet. Een ander voorbeeld: Je wilt een vriendin bellen en wanneer je de telefoon wilt pakken, belt zij jou.

Instinct
Je hebt ook nog zoiets als instinct. Dit is iets wat je lichaam doet. Je hebt er geen controle over. Bijvoorbeeld: Je gooit een beker thee om en trekt je hand terug, zodat je je niet verbrand.

Oké, dus nu weet je het verschillen tussen emotie, intuïtie en instinct. Instinct heb je geen controle over, dus blijven emotie en intuïtie over.

Leuk, wat nu?

Luister naar je lichaam

Zowel emotie als intuïtie kun je voelen in jouw lichaam.

Wanneer je een gevoel van spanning, stress ervaart in je lichaam (denk aan o.a.: nek, schouders, opgejaagd, etc), komt de keuze die je maakt vaak vanuit jouw verstand (lees ook: Gebruik je denken voor waar het goed in is). Er zit lading op: Je MOET het goed doen, want anders………

Wanneer je geen verklaring hebt voor jouw gevoel en/of je ervaart iets van opluchting, dan maak je een keuze vanuit jouw intuïtie.

Je lichaam is dus een belangrijke indicator voor welke keuze het beste bij je past. Wanneer je ruimte ervaart, weet je dat je op de goede weg zit! Zo ervaar je minder spanning en ‘keuzestress’.

 

Wat is ‘jouw AHA moment’ in deze blog? Laat het mij weten. Zo kan ik steeds beter schrijven over onderwerpen waar jij iets aan hebt.

 

Op  zoek naar een gelukkiger en vitaler (werk)leven? Als mensgerichte begeleider leer en stimuleer ik mensen om het heft in eigen hand te nemen op het gebied van het verbeteren van hun mentale gezondheid. Hiervoor geef ik elke maand een tip.

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php
Chat openen
Hi, hoe kan ik je helpen?