mindset

Probeer iets nieuws

Waar wordt jij nu écht gelukkig van?

Een lastige vraag met meerdere antwoorden, heb ik ontdekt. Één van die dingen die steeds weer terugkomt in mijn zoektocht naar geluk is: “Blijven leren”. Want wanneer je regelmatig (liefst elke dag) iets nieuws leert, groei je als mens.

En dan zijn er van die echte DOENERS die bij iets nieuws leren gelijk aan de slag gaan. Maar voor velen, die eerst de boel willen analyseren en inventariseren, duurt de stap naar écht doen wat langer…..

En tijdens dit denkproces kunnen vragen opkomen, zoals: ‘Kan ik dat wel?’ ‘Hoe zou een ander dat doen?’, etc.  Je komt je eigen vaste denk- en/of werkpatronen tegen. Deze kunnen je aardig belemmeren.

Wanneer je deze patronen kunt herkennen en erkennen, dan kun je er met wat meer afstand naar kijken en kun je op geheel eigen wijze jouw eigen ontwikkelpunten benoemen die je wél verder brengen.

Een aantal tips die je daarbij zouden kunnen helpen:

1. Durf fouten te maken;
2. Stel haalbare doelen;
3. Geef niet op;
4. Vergelijk jezelf niet met anderen;
5. Doe elke keer een beetje;
6. Neem regelmatig pauze;
7. Stel vast wanneer je je doel bereikt wilt hebben en hoe je jezelf wilt belonen wanneer je dat doel bereikt hebt.

Ook wanneer je het doel niet bereikt hebt: Ben mild voor jezelf.

Kijk naar jezelf als een kind die leert fietsen: Je valt er eerst een heleboel keren af, voordat je erop blijft zitten. Dat hoort erbij. Zoals mijn kinderen zeggen: “Van proberen kun je leren.”

 

Wat is ‘jouw AHA moment’ in deze blog? Laat het mij weten. Zo kan ik steeds beter schrijven over onderwerpen waar jij iets aan hebt.

Op  zoek naar een gelukkiger en vitaler (werk)leven? Als mensgerichte begeleider leer en stimuleer ik mensen om het heft in eigen hand te nemen op het gebied van het verbeteren van hun mentale gezondheid. Hiervoor geef ik elke maand een tip.

Share

Join the discussion 2 Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php
Chat openen
Hi, hoe kan ik je helpen?