Maak afspraken met jezelf

By 14 maart 2017energie, Tips
Energie

Weet je wat mij de laatste tijd zo op valt? Dat veel mensen het zo ‘druk’ hebben. Druk met afwerken van alles wat nog gedaan MOET worden. Niet alleen op het werk, maar ook privé. We willen alles kunnen blijven doen, zonder té veel stress.

We zijn bezig met megaprojecten op ons werk waarvoor we minimaal 2 avonden in de week moeten overwerken. De kleine zit op hockey, tennis en muziekles. Die moet gehaald en gebracht worden, etc. etc.

En het lijkt er wel op dat hoe meer we ondernemen en dit kenbaar maken, des te meer we gewaardeerd worden op de maatschappelijke ladder. Maar wat is dan de norm? Wat anderen van ons verwachten?

Want is het dan niet zo dat we verblind door de opwinding, juist het contact dreigen te verliezen met de dingen die er werkelijk toe doen? Gaat dit op termijn niet ten koste van ons geluk en onze gezondheid?

Contact

Door steeds ‘meer’ te willen, verliezen we het contact met onze kernwaarden en de mensen en bezigheden die ons vervulling geven. We raken steeds verder verwijderd van wat we écht belangrijk vinden. Daardoor voelen we ons soms eenzaam, dus proberen we die leegte weer op te vullen met nog meer drukte d.m.v. het leggen van contacten via social media, etc. Dit geeft je dan weer een korte termijn ‘kick’. Het is als kiezen voor cola in plaats van thee zonder suiker. Het voedt je niet, je wilt er uiteindelijk alleen maar meer van.

Je doel bereiken

Om onze doelen te bereiken kiezen wij meestal voor hele directe, korte termijn, probleem vermijdende strategieën die vooral anderen tevreden stellen.

‘Ik geloof in een wereld waarin jij zelf de mogelijkheid hebt om invloed uit te oefenen op jouw werkgeluk en gezondheid!’

Kernwaarden

Een wereld waarin je leeft naar wat jij belangrijk vindt. Waarbij je niet direct gericht bent op resultaat, maar je focus verlegt naar jouw kernwaarden. Zoals in mijn geval creativiteit, gelijkwaardigheid en onvoorwaardelijke liefde. Daarmee kan ik me onderscheiden. Dit zorgt er voor mij voor dat ik betrokken blijf bij wat ik doe vanuit een interne motivatie.

Maak afspraken met jezelf

Dit zorgt er ook voor dat ik voor mezelf doelen stel om zoveel mogelijk naar deze waarden te leven en hierin steeds beter te worden. Zowel zakelijk als privé.

Zo heb ik recentelijk mijn creativiteit verder opgepakt door regelmatig te ‘knutselen’. Ook samen met mijn kinderen. Hierbij hoeven ze mijn adviezen niet op te volgen en mogen ze hun eigen fouten maken. Daarbij geef ik duidelijk mijn grenzen aan. Dit om ieder de mogelijkheid te geven om zijn eigen wensen te vervullen. Hierdoor probeer ik er onvoorwaardelijk voor hen te zijn.

Het is niet de makkelijkste weg, maar voor mij wel de meest duurzame!

Op  zoek naar een gelukkiger en vitaler (werk)leven? Als mensgerichte begeleider leer en stimuleer ik mensen om het heft in eigen hand te nemen op het gebied van het verbeteren van hun mentale gezondheid. Hiervoor geef ik elke maand een tip.

Share

Author Sylvia van Meel

More posts by Sylvia van Meel

Join the discussion One Comment

  • Marga Molegraaf schreef:

    Alweer een hele tijd geleden ben ik gestopt met alles te doen wat anderen van me verwachten of waarvan ik denk dat anderen dat van me verwachten. Door me meer te concentreren op wat en wie ik nu, op dit moment, belangrijk vind, heb ik de rust gevonden om echt te genieten van de dingen die ik doe en de mensen waarmee ik omga. Ik probeer geen relaties meer in stand te houden die voor mij niet (meer) de moeite waard zijn. En geen dingen te doen, die ik eigenlijk gewoon niet leuk vind. Ik heb besloten, dat ik niet alles hoef te doen in mijn leven en geen berg vrienden en vriendinnen hoef te hebben. Ik ga voor qaulity time met de mensen die in mijn hart zitten. En doe de dingen die ik leuk vind, ook al vinden anderen dat misschien suf. Ook dit is geen gemakkelijke weg, maar dit is voor mij de meest duurzame!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php