Persoonlijk leiderschapTalenten

Coachend leiderschap, goed voor jezelf en jouw (werk)omgeving

By 10 november 2017 No Comments

Coachend leiderschap?

Je denkt dat je alles onder controle hebt. Je regelt alles voor iedereen: thuis, op het werk, als je met vrienden op vakantie gaat. Er hoeft maar iets op jouw pad te komen en jij neemt ‘de touwtjes’ in handen. Dat is jouw kracht. Dat is waar je goed in bent, toch?

Jouw kracht is ook jouw valkuil

Een control freak noemt men zo iemand, toch? Het geeft een hoop frustraties in je omgeving. Je kent dat vast zelf ook wel, zo’n leidinggevende die de hele dag meekijkt over je schouder. Die jou totaal geen ruimte geeft om zelf beslissingen te nemen. Zo’n leidinggevende die het allemaal zelf het beste weet.

Leer om de verantwoordelijkheid daar te leggen waar die hoort, dat scheelt een hoop onderlinge frustraties.

Een meer faciliterende en dienende rol innemen vergt moed (oftewel coachend leiderschap)

We denken vaak dat we dienend zijn naar de ander. Want wij ‘weten’ immers als geen ander wat de ander nodig heeft om goed te kunnen functioneren. We gaan er volledig aan voorbij dat juist de ander dat het beste weet.

We vullen vaak zelf in wat de ‘beste oplossing’ is. Dit doen we vanuit al onze eigen ervaringen en de boodschappen die we van thuis hebben meegekregen. We ‘denken’ te weten wat het beste is vanuit ons eigen perspectief?

Het ontbreekt ons vaak aan de moed om ‘niet te weten’.

‘Leren leren’ levert eigen initiatief en veranderingsbereidheid op

Wat als je toch een poging waagt? Wat kan er dan gebeuren? Misschien loop je het risico dat de ander met andere ideeën en mogelijkheden komt? Betekent dat dan gezichtsverlies? Of dat je niet meer nodig bent?

Op zoek naar de balans

Grote kans dat je dan het gevoel hebt dat je dan de ‘controle’ kwijt bent. Dat je denkt dat je niets meer te zeggen hebt als je ‘de touwtjes’ laat vieren.

Het tegenovergestelde is waar. Door juist actief te luisteren naar jezelf en anderen, ben je juist in staat om sturing te geven aan jezelf en anderen.

3 tips om niet in je eigen ‘valkuilen’ te stappen en coachend leiderschap te tonen

  1. Gaat het over jou of de ander? Wat beweegt en inspireert anderen? Blijf bij jezelf en geef de ander de ruimte om zelf oplossingen te bedenken. Dit kun je doen door verder door te vragen. En het vooral niet in te vullen voor een ander of het op jezelf te betrekken
  2. Oordelen of niet? Wanneer je oordeelt toon je geen begrip voor waar jij of de ander last van heeft. Je ‘oordeelt’ wanneer je denkt dat het allemaal wel meevalt of dat het echt wel anders kan.
    Laat de problemen daar waar ze horen. Maak zoveel mogelijk onderscheid tussen wat van jou is en wat van de ander. En doe niets meer dan afgesproken.
  3. Ken jezelf. Je bent zelf de bron van wat je creëert. Bedenk voordat je reageert dat je ‘geprogrammeerd’ bent met een eerste impuls. Stel deze uit door te kiezen voor een open houding en een luisterend oor. Dan geef je op zijn minst het goede voorbeeld.

De afgelopen maanden zijn hier meerdere cliënten (lees: ook leidinggevende) mee aan de slag gegaan. Met meer focus op  hoe iets tot stand kan komen dan alleen met de oplossing. Probeer het zelf maar eens…

wil je hier meer over leren of weten?

Mijn rol als coach

De afgelopen 10 jaar heb ik veel medewerkers en ondernemers begeleid met diverse stress gerelateerde klachten en/of werk gerelateerde vraagstukken. Door middel van individuele (loopbaan) coachtrajecten en
mindfulness trainingen. Vanuit deze ervaring kijk ik graag mee naar jouw situatie en de stappen die jij kunt nemen om jouw situatie te verbeteren. Het is mijn ambitie om jouw weer in contact te brengen met wie je bent en wat je zelf echt belangrijk vindt zodat jij van daaruit bewuste keuzes kunt maken ten aanzien van je werk en privé leven. Hierover deel ik graag mijn kennis.

 

Share

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php