Persoonlijk leiderschap

Grenzen en wensen aangeven

Hoe vaak zeg jij ‘Ja’ terwijl je eigenlijk ‘Nee’ bedoelt? Ben eens eerlijk?

Duidelijk zijn: je grenzen en wensen aangeven, dat is wat je graag wilt.

Tijdens coachtrajecten schrikken medewerkers als ik vraag hoe vaak ze taken op zich nemen die eigenlijk bij anderen horen. Of ze nemen extra taken/functies op zich terwijl ze eigenlijk zelf al op hun tenen lopen. Ze voelen zich verantwoordelijk, willen een fijne collega zijn of een goede werknemer. Ook als een collega, klant of manager lastig is of onbeschoft, dan slikken ze maar, omdat ze vinden dat ze klantvriendelijk of collegiaal moeten zijn. En anders voelen ze zich schuldig. Herkenbaar?

Niet aardig gevonden worden als je duidelijk bent.

Je denkt vaak dat duidelijk zijn vervelend of ‘hard’ over komt. Met het gevolg dat je het wel eens probeert, maar het dan zo ‘verpakt’  (in de vorm van een wollig verhaal) dat de boodschap niet goed overkomt. Een gemiste kans als je het mij vraagt. Vind je het zelf fijn als de ander eromheen blijft draaien? Wanneer mensen duidelijk zijn, weet je toch wat je aan ze hebt? Mits ze respectvol communiceren, toch?

Je grenzen en wensen aangeven betekent met respect communiceren

Duidelijke taal spreek je wanneer je spreekt vanuit jezelf (oftewel vanuit je ‘ik’). Lees hoe:Voor jezelf opkomen met respect voor de ander. Daarnaast is luisteren een vorm van respectvol communiceren: Je geeft daarmee de ruimte aan de ander om zijn/haar verhaal te doen en/of zijn eigen oplossingen te bedenken. Dit is wat het je kan opleveren: constructieve samenwerking met collega’s, onderling begrip tussen collega’s, etc.

Mijn rol als coach

De afgelopen 10 jaar heb ik veel medewerkers en ondernemers begeleid met diverse stress gerelateerde klachten en/of werk gerelateerde vraagstukken. Door middel van individuele (loopbaan) coachtrajecten en
mindfulness trainingen. Vanuit deze ervaring kijk ik graag mee naar jouw situatie en de stappen die jij kunt nemen om jouw situatie te verbeteren. Het is mijn ambitie om jouw weer in contact te brengen met wie je bent en wat je zelf echt belangrijk vindt zodat jij van daaruit bewuste keuzes kunt maken ten aanzien van je werk en privé leven. Hierover deel ik graag mijn kennis.

Share

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php