DrijfverenPersoonlijk ondernemerschap

3 tips voor een betekenisvol werkleven

By 16 februari 2021 No Comments

Een betekenisvol werkleven?

Ben je moe of verveeld?

Zie je het nut niet meer in van wat je doet op je werk? Je doet wat je moet doen, maar je hebt eigenlijk helemaal geen idee meer waar je het precies voor doet?

Je bent naarstig op zoek naar iets tastbaars, iets concreets. Een veelvoorkomend beeld, zeker op dit moment. Velen van ons werken thuis en ook de sociale momenten met je collega’s zijn verdwenen. Waarschijnlijk alleen nog maar zakelijke contacten en geen relativerende koffieautomaat praatjes meer! Weet je nog, dat waren juist van die momenten die nog enigszins kleur gaven aan je werkleven! Geen idee waar je je nu nog mee kunt verbinden.

“Ik soms het idee heb dat iedere week een herhaling is van de week ervoor”

Echt van betekenis zijn, dat is wat je wilt!

Wat voor de één als betekenisvol wordt ervaren, hoeft dat voor de ander niet te zijn. Er is dus geen objectieve maatstaf te geven. En zeker anderen (denk aan: collega’s, je werkgever of de samenleving) kunnen niet bepalen wat wel of niet betekenisvol is voor jou. Dat zal je zelf moeten uitvinden.

De betekenisvolheid kan liggen in:

  • Wat je doet (taakinhoud)
  • Waar je werkt (de organisatie of thuis)
  • Waar je aan bijdraagt (resultaten)

Betekenisvol werk is slecht één van de drijfveren, maar wel een belangrijke.

Mensen die in de publieke sector werken, kiezen er vaak bewust voor. Zij vinden het belangrijk om iets voor de ander of de samenleving te betekenen. Dit zie je ook steeds meer in de private sector. Volgens aanhangers van de ‘betekeniseconomie’ (the purpose enonomy, Aaron Hurst) wordt betekenisgeving alleen maar belangrijker in de 21ste eeuw.

Sterker nog, uit ervaring weet ik dat juist ondernemers en ondernemende professionals gedreven worden door purpose. Zij zijn er immers in bedreven om te zoeken naar ‘de oplossing voor een (maatschappelijk) probleem’. Zij zien kansen en mogelijkheden om van waarde te zijn voor hun omgeving. Zij voelen zich niet meer thuis in ‘alleen op winst en cijfers’ gevoerde ondernemingen (zonder helder doel of purpose). Hiermee kunnen zij zich niet verbinden……en als ze er lang in blijven bewegen raken ze de verbinding met zichzelf kwijt! Zij lopen veelal rond met levens- en/of loopbaan gerelateerde vraagstukken.

Dat neemt niet weg dat je winst of salaris nodig hebt om in deze wereld te kunnen functioneren. Het is wel zo handig om je huur of hypotheek te kunnen blijven betalen!

Op zoek naar zinnig werk

Velen onder ons denken dat je een hoger doel moet hebben. Maar het antwoord ligt dichterbij dan dat je denkt.

3 tips voor een betekenisvol werkleven 

1. Het is groter dan je eigen werk

Dat betekent dat je iets doet wat niet alleen over eigenbelang gaat. Het gaat om het gemeenschappelijke belang.

2. Werk samen met anderen

Niemand kan in zijn eentje de complexe vraagstukken van deze tijd oplossen. Samenwerking is cruciaal om je te kunnen verbinden. Zoek de juiste partners/collega’s. Vanuit een betekenisvolle interactie kun je meer waarde creëren.

 3. Je blijft jezelf uitdagen en uitdrukken

Dat betekent dat je jezelf blijft ontwikkelen. Dat je jezelf blijft uitdagen door nieuwe dingen te proberen, op ontdekkingstocht te gaan.

Én jezelf blijven uitdrukken en aangeven waar je behoefte aan hebt, waar je kennis en talenten liggen, zodanig dat de omgeving weet waarvoor ze jou moeten hebben.

Neem bijvoorbeeld contact op met collega’s of met mensen in je netwerk (via Zoom of Teams) en bespreek wat je bezig houdt.

Als je zo tegen werk aankijkt gaat het niet alleen om salaris maar ook om bovenstaande zaken. Maar wat als de wereld nog sneller verandert dan verwacht (neem nou Corona). Zie je dan nog kansen en mogelijkheden? Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Vraag dan een vrijblijvend gesprek aan. Ik geef je graag meer ideeën.

Mijn rol als coach

De afgelopen 10 jaar heb ik veel medewerkers en ondernemers begeleid met diverse stress gerelateerde klachten en/of werk gerelateerde vraagstukken. Door middel van individuele (loopbaan) coachtrajecten en
mindfulness trainingen. Vanuit deze ervaring kijk ik graag mee naar jouw situatie en de stappen die jij kunt nemen om jouw situatie te verbeteren. Het is mijn ambitie om jouw weer in contact te brengen met wie je bent en wat je zelf echt belangrijk vindt zodat jij van daaruit bewuste keuzes kunt maken ten aanzien van je werk en privé leven. Hierover deel ik graag mijn kennis.

Share

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php