Persoonlijk leiderschap

5 tips naar persoonlijk ondernemerschap

Persoonlijk leiderschap is waarschijnlijk een bekende term. Het houdt in dat je de leiding neemt over jezelf: de manier waarop hoofd, hart en je handen samenwerken om doelen te bereiken. Dit kan op verschillende gebieden, zoals binnen je gezin, tijdens je werk of als ondernemer. Het is een manier van leven.

Persoonlijk ondernemerschap is wellicht minder bekend. Hierbij richt je je specifieker op het werk en/of ondernemerschap.

Persoonlijk ondernemerschap, wat is het?

Vaak wordt gedacht dat persoonlijk ondernemerschap gelijk staat aan zelfstandig ondernemer zijn, maar dat is niet zo. Persoonlijk ondernemerschap houdt in dat je je werk en je ontwikkeling stuurt in een richting die je zelf wilt. Als je persoonlijk ondernemer bent, doe je het werk dat je interessant vindt vanuit een innerlijke drive.

Wat zijn de voordelen van persoonlijk ondernemerschap?

 • Vrijheid en onafhankelijkheid
  Je creëert de vrijheid om zelf keuzes te maken. Om dingen te doen die je graag wilt doen. Je bent eigen baas over je eigen bekwaamheden en interesses.
 • Persoonlijke groei
  Door te werken vanuit een innerlijke motivatie (=drive) en van daaruit je werk in te richten, werk je aan je eigenheid en identiteit.
 • Plezier en trots
  Doelen die je zelf hebt gesteld behalen, zorgen voor plezier en trots. Je bent trots omdat je er ook zelf voor gekozen hebt.
 • Zingeving
  Je doet iets wat je waardevol vindt, die voor jezelf een belangrijke betekenis hebben, waardoor je ook iets voor anderen kunt betekenen

Hoe kun jij persoonlijk ondernemerschap ontwikkelen?

Ik zie mensen, elke dag, opbloeien en groeien wanneer zij kiezen voor hun eigen weg. Sterker nog: ik zie een trend waarbij het soms zelfs noodzakelijk is om op deze manier de eigen identiteit te kunnen behouden.
Misschien is het niet de meest makkelijke weg (in eerste instantie), maar wel de meest duurzame.
Het betekent wel dat je bereid moet zijn om het beste uit jezelf te halen en kiest voor een omgeving die het beste bij jou past!

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is persoonlijk ondernemerschap geen gave waarmee je geboren wordt. Sterker nog: Iedereen kan het ontwikkelen.
Wil jij weten hoe?

5 tips naar persoonlijk ondernemerschap

 1. Denk in kansen en mogelijkheden
  Vooral bij veranderingen of belangrijke keuzemomenten. Denk aan het gebrek aan doorgroeimogelijkheden of conflicten met je leidinggevende. Of reorganisaties of of fusies. Grijp iedere gebeurtenis, ook met grote impact, met beide handen aan!
 2. Verzamel de juiste mensen om je heen
  Als andere mensen zeggen dat ze in je geloven, doe je het zelf ook sneller. Mensen en leermeesters de je actief stimuleren, daar groei je van!
 3. Vier je successen!
  Het vieren van je eigen succes versterkt je leer- en groeiproces én je zelfvertrouwen. Het maakt het makkelijker om de volgende stap te zetten. Vier dus minimaal één keer per dag een (groot of klein) succes.
 4. Leer van zelfreflectie
  Om te kunnen groeien moet je niet bang zijn om jezelf regelmatig ‘onder de loep te nemen’. Zo krijg je steeds meer grip op je talenten en drijfveren.
 5. Vraag om hulp
  Zorg voor mensen om je heen waar je mee kunt sparren: die meedenken over plannen, die je feedback geven en je stimuleren om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Hoe ga jij nu verder?

Persoonlijk ondernemers zijn proactief. Dus ga niet wachten tot alle seinen op groen staan en jouw omgeving jou de kans geeft om een stap te maken. Of dat de omstandigheden ideaal zijn. Die dag komt niet. Neem het heft vooral zelf in eigen hand en onderneem!

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken?

Mijn rol als coach / mentor

De afgelopen 10 jaar heb ik veel medewerkers en ondernemers begeleid met werk gerelateerde vraagstukken. Door middel van individuele  coachtrajecten en
mindfulness trainingen. Vanuit deze ervaring kijk ik graag mee naar jouw situatie en de stappen die jij kunt nemen om jouw situatie te verbeteren. Het is mijn ambitie om jouw weer in contact te brengen met wie je bent en wat je zelf echt belangrijk vindt zodat jij van daaruit bewuste keuzes kunt maken ten aanzien van je werkleven. Hierover deel ik graag mijn kennis.

Share

Join the discussion 2 Comments

 • Anne-marie van meel schreef:

  Duidelijke tekst. Voor mij zelfs noodzakelijk. Ik kan op deze manier mijn eigen identiteit behouden. Dat blijkt uiteindelijk goed voor mezelf én mijn omgeving.
  Dank je wel Sylvia!
  ik ben zo blij dat ik deze stappen heb gezet en blijf zetten.

  • Sylvia van Meel schreef:

   Hey Anne-marie,
   Dank voor je reactie. Werken vanuit een innerlijk drive zorgt ervoor dat je nog meer van waarde kan zijn voor de organisatie. Dat blijkt wel 😉
   Ga zo door. Misschien niet altijd de meest gemakkelijke weg maar wel de meest duurzame.
   Groet,
   Sylvia

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php