Persoonlijk ondernemerschap

Last van stress op het werk?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor je nu last hebt van stress.

In eerste instantie wordt er vaak gelijk gedacht aan een té hoge werkdruk.
En dat je het dan vooral rustig aan moet doen…….

Maar is dat ook wat er daadwerkelijk aan de hand is?

Je kunt namelijk last hebben van stress op het werk door:

  1. een té hoge (werk)druk, of
  2. doordat je in een bepaalde sleur / routine terecht gekomen bent die ver af staat van wat jij ECHT belangrijk vindt (waarden). Waar je enthousiast en geïnspireerd van raakt.

Het tweede punt is wellicht minder bekend, maar in beide situaties lijken de symptomen op elkaar. Want in beide gevallen geeft het lichaam een stressreactie af.

Echter in het tweede geval dreig je in een bore-out te geraken. Je kunt niet optimaal ‘van betekenis zijn‘ en dat voelt niet fijn.

Je hebt dan juist behoefte aan (meer) uitdaging!

Waarschijnlijk ben jij een ondernemend type met een enorme DRIVE voor verbetering, maar zie jij op dit moment even geen kansen en mogelijkheden.

Het kan ook zijn dat je je hier niet in herkent of dat er sprake is van Rejection Sensitivity (oftewel: bang voor afwijzing), waardoor je een belemmering voelt om een verandering aan te brengen in jouw werk en/of privé leven. Lees ook dan vooral verder….

Last van stress op het werk door onder prikkeling

Wat de meeste ondernemers en ondernemende professionals niet weten is dat er sprake is van stress door onder prikkeling. Oftewel jouw behoefte aan spanning, avontuur en het nemen van risico’s wordt niet vervuld.
Je ervaart weinig energie, voelt je moe en futloos, geïrriteerd en verveeld.

Of je voelt regelmatig een bepaalde tegenstrijdigheid in jezelf.
Het ene moment ben je onderprikkeld (je ervaart een tekort aan prikkels, te weinig spanning) en het andere moment overprikkeld (je ervaart een overschot aan prikkels).

Last van stress op het werk door onder én over prikkeling

Wanneer je het beide herkent ben je wellicht een High Sensitive Person (HSP) in combinatie met een High Sensation Seeker (HSS)? Dit zijn kenmerken, géén diagnose.

Het ene moment heb je behoefte aan rust en het andere moment heb je behoefte aan uitdaging en afwisseling. Het ene moment verbind je je gemakkelijk met de mensen om je heen en het andere moment is het te veel.

Ook kijk je vol bewondering naar mensen die lang hetzelfde werk kunnen blijven doen, terwijl jij zelf snel onrustig wordt en steeds op zoek bent naar nieuwe uitdaging.

Het voelt alsof er intern twee personen continu met elkaar in discussie zijn.

Als je onderprikkeld bent heb je behoefte aan nieuwe informatie die je intens kunt verwerken in je hoofd. in tegenstelling tot overprikkeling, dan worden de emoties vaak zo heftig ervaren, dat je ze liever niet wilt voelen en ze onderdrukt. Een manier om hiermee om te gaan en te overleven is om in je hoofd te gaan zitten (je probeert ze te begrijpen).

En dat kost je vaak heel veel energie. Vaak voer je een strijd met jezelf, je vergelijkt jezelf met anderen die wél heel lang gelukkig zijn in dezelfde functie of hun onderneming (en de werkzaamheden die daarbij horen).

Wellicht ga je aan jezelf twijfelen omdat je ‘anders bent’ of hoor jij van jouw omgeving dat je eens rustig aan moet doen.

Ook merk ik in mijn coachpraktijk dat mensen nog al eens het stempel ADHD of ADD krijgen, die zich echter beter herkennen in hoogsensitiviteit en de valkuilen. Wat je moet weten is dat de valkuilen van hoogsensitiviteit kunnen leiden tot psychische stoornissen, die je vervolgens binnen de GGZ uitgebreid kunt laten testen en behandelen, maar er kan ook sprake van een misdiagnose zijn, omdat er geen rekening gehouden wordt met het bestaan van hoogsensitiviteit (zie ook het boek van Annek Tol en de uitspraken van Elaine Aron in haar film) en de bijbehorende valkuilen.

Of heb je vaak al een hele geschiedenis in de reguliere GGZ en vele artsen of therapeuten bezocht. En vraag je jezelf af: Wat is er mis met mij?

Je wilt graag een volgende stap maken, maar tegelijkertijd vind je dat zo spannend. Je voelt een belemmering…..je loopt vast.

Rejection Sensitivity

Het kan dan zijn dat je ook last hebt gekregen van afwijzingsgevoeligheid. De angst om:

  • het niet goed te doen of
  • niet te voldoen aan de verwachtingen of
  • door de mand te vallen of
  • de angst om er niet bij te horen of
  • niet aardig gevonden te worden.

Dit ontstaat vaak in je jeugd. Je bent bijvoorbeeld gepest of je kreeg het gevoel anders te zijn dan anderen, of afwijzing van jouw sensitiviteit door jezelf of jouw omgeving. En ook trauma kan een oorzaak zijn. Je wilt graag voldoen aan de verwachtingen van jouw omgeving en in het ‘perfecte plaatje’ passen. Je bent ‘gevoelig’ geworden voor de bevestiging vanuit jouw omgeving.

Kortom: Je leeft de waarden naar de omgeving waarin je bent opgegroeid.
(Indien je opgegroeid ben in een ondernemersgezin lees dan de tekst onderaan dit artikel).

Last van stress op het werk?
Het kan anders

Totdat je hoort dat het ook anders kan. Want:

“Verbetering zit hem niet in de verandering van jezelf, maar in de acceptatie van jezelf, in wat je belangrijk vindt en hoe je dat in de wereld zet.”

1. Zelfacceptatie

Ken jezelf en accepteer dat je zo in elkaar zit. Jij beschikt nu eenmaal over een bepaald temperament. Het ene moment heb je behoefte aan rust en trek je je terug, het andere moment ben je enthousiast en ga je nieuwe uitdagingen aan.

2. Wat vind je belangrijk

Doe jij op dit moment nog de juiste werkzaamheden? Die passen bij waar jij energie van krijgt? En hier spelen een aantal zaken een rol, namelijk:

  1. De mogelijkheid om jouw werk/onderneming in te richten op een manier zoals je zelf wilt (persoonlijk ondernemerschap). Dan doe je werk wat je interessant vanuit vanuit een innerlijke DRIVE.
  2. De sfeer. Heerst er een cultuur van collegialiteit en kun je goed opschieten met jouw leidinggevende?
  3. Flexibiliteit werkplek. De hele dag in dezelfde omgeving en vooral negatieve omgeving betekent directe afname van jouw prestaties. Dus een flexibele werkplek is erg fijn.

3. Hoe zet je dat in de wereld

In welke vorm kun jij bovenstaand het beste tot zijn recht brengen? Wat past het beste bij jou? Loondienst of zelfstandig ondernemerschap?

Het belangrijkste

Het allerbelangrijkste is dat jij onderzoekt waar jouw invloed ligt. Je kunt blijven klagen, de omgeving willen veranderen, maar wat echt helpt is:

  1. Eigen keuzes maken, de regie nemen.
  2. Voldoende hersteltijd nemen. Oftewel: goed voor jezelf zorgen
  3. Jouw energie managen
  4. Voldoende tijd en aandacht geven aan creativiteit. En dan bedoel ik niet alleen tekenen en schilderen, maar ook aandacht geven aan jouw creatieve brein. Oftewel: denken in kansen en mogelijkheden. Tijd nemen om jouw creatieve brein aan het werk te zetten.

Hoe ga je nu verder?

Ga niet wachten totdat de situatie zichzelf verbetert en andere mensen begrijpen wat jij nodig hebt (jouw ‘anders zijn’ goedkeuren). Neem het heft in eigen hand en investeer in jezelf!

Zelfkennis is dé basis voor zelfacceptatie!

Mijn rol als coach / mentor bij stress op het werk

De afgelopen 10 jaar heb ik veel ondernemers en werknemers begeleid met werk gerelateerde vraagstukken. Door middel van individuele (loopbaan) coachtrajecten en mindfulness trainingen. Vanuit deze ervaring kijk ik graag mee naar jouw situatie en de stappen die jij kunt nemen om jouw situatie te verbeteren. Het is mijn ambitie om jou weer in contact te brengen met wie je bent en wat je zelf echt belangrijk vindt zodat jij van daaruit bewuste keuzes kunt maken ten aanzien van je werk en privé leven. Hierover deel ik graag mijn kennis.

Opgegroeid in een ondernemersgezin of familiebedrijf?

Met name ondernemers of ondernemende professionals die zijn opgevoed in een ondernemersgezin hebben wel eens last van afwijzingsgevoeligheid. Ze hebben vaak een zware jeugd achter de rug. Alles draaide immers om het bedrijf (privé en zakelijk word niet of nauwelijks gescheiden) waardoor er weinig aandacht en tijd was om de kinderen te stimuleren in hun eigen ontwikkeling. Kinderen ontwikkelen dan aangepast gedrag om te voldoen aan de verwachtingen van de omgeving. Of worden juist recalcitrant en vertonen gedrag dat steeds wordt afgewezen. Later, als volwassene, kan het lastiger zijn om vernieuwing in het leven toe te laten: wel willen, maar niet durven of denken dat het toch niet lukt/kan of mag. Want het wijkt wellicht af van de verwachting.

Bijvoorbeeld: Er wordt verwacht dat je in de voetsporen stapt van je vader of moeder in het (familie)bedrijf, maar dat is eigenlijk niet wat je zelf wilt/energie van krijgt. Het is niet vreemd dat veel van mijn cliënten uit een (familie)bedrijf komen of zijn opgegroeid in een ondernemersgezin.

Share

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php