Op de werkvloer kunnen medewerkers geconfronteerd worden met veranderingen zoals het verlies van een collega, een reorganisatie of het einde van een project. Deze veranderingen kunnen gevoelens van verlies, boosheid en verdriet met zich meebrengen, wat van invloed kan zijn op hun prestaties en betrokkenheid.

Als HR-manager of leidinggevende is het belangrijk om medewerkers te ondersteunen bij het rouwproces. Hier zijn enkele concrete stappen die je kunt nemen bij rouwverwerking op de werkvloer:

  1. Erkenning en Ondersteuning: Wanneer een medewerker een verlies doormaakt, bied dan directe erkenning van hun verdriet en bied emotionele ondersteuning. Geef hen de ruimte om te rouwen en moedig hen aan om openlijk te communiceren over hun behoeften.Voorbeeld: Stel je voor dat een medewerker recentelijk een dierbare heeft verloren en moeite heeft om zich te concentreren op het werk. Neem de tijd om persoonlijk met hen te praten, bied een luisterend oor en geef aan dat ze de tijd mogen nemen die ze nodig hebben om te rouwen.
  2. Flexibiliteit en Empathie: Pas de werklast en deadlines aan om tegemoet te komen aan de behoeften van rouwende medewerkers. Toon begrip voor hun emotionele toestand en bied flexibiliteit in hun werkschema om hen te helpen omgaan met de rouw.Voorbeeld: Geef een medewerker die rouwt om een ​​verlies de mogelijkheid om tijdelijk minder uren te werken of om flexibele werktijden te hanteren, zodat ze hun werk kunnen blijven doen zonder overbelast te raken.
  3. Creëren van een Veilige Werkomgeving: Zorg ervoor dat medewerkers zich veilig voelen om hun emoties te uiten en hulp te vragen. Bied een ondersteunende en empathische werkomgeving waarin medewerkers zich gesteund voelen tijdens moeilijke tijden.Voorbeeld: Organiseer regelmatig informele bijeenkomsten of één-op-één gesprekken waarin medewerkers kunnen praten over hun emoties, zorgen en behoeften. Moedig een cultuur van openheid, respect en ondersteuning aan binnen het team.

Wil je eens sparren om te kijken of ik iets voor jouw organisatie kan betekenen? Neem gerust contact op dan plannen we een kennismakingsgesprek in.

NEEM VRIJBLJVEND CONTACT OP

Mijn rol als coach / mentor / trainer

De afgelopen 14 jaar heb ik veel medewerkers en ondernemers begeleid met werkgerelateerde vraagstukken. Door middel van individuele leer- en ontwikkeltrajecten en workshops.
Met mijn jarenlange ervaring op het gebied van veranderen (HR en Commerciële processen) en ontwikkelen (Coaching) en kennis van het bedrijfsleven, kan ik jou helpen om een bedrijfscultuur te creëren waarin, zowel medewerkers als leidinggevende optimaal tot hun recht komen. Ik bied op maat gemaakte oplossingen die perfect passen bij jouw behoeften.

 

Share

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php