Op elke vraag een passend antwoord

Middels deze rubriek, wil ik graag actuele vragen vanuit mijn coachpraktijk onder de aandacht brengen. Cobin coacht en begeleidt ondernemers, CEO’s en managers in het MKB bij persoonlijke vraagstukken en vraagstukken op het gebied van bedrijfsvoering. Hieronder volgen wat voorbeelden uit de praktijk.

Persoonlijke vragen

Ik heb geen focus en houdt alle ballen in de lucht?


Jij ben voor mij die rots in de branding geweest. Tijdens de gesprekken heb je de boel opgeschut. Me in laten zien dat ik met van alles bezig was maar geen grip meer had op mezelf en mijn onderneming. Door heel doortastend mij met mijn situatie te confronteren, kon ik het onder ogen zien en wist ik welke afslag ik moest nemen, welke keuzes ik moest maken.

Voor de buitenwereld heb ik alles goed voor elkaar, maar zo voelt het niet?


De keuze om te stoppen als partner bij een advocatenbureau is het beste wat me is overkomen. Jij hebt me geholpen om die keuze te kunnen maken. Verandering doet in eerste instantie pijn, maar het was het waard!

Rationeel maak ik de goede keuzes, maar het voelt niet zo?


Hier kan dan de uitleg komen te staan

Mijn emmer dreigt over te lopen, wat nu?

Onderstaand betreft een casus van een cliënt uit mijn coachpraktijk die ik voor deze gelegenheid Simone heb genoemd. Het verhaal staat echter niet op zichzelf en zal voor velen waarschijnlijk heel herkenbaar zijn. Middels deze weg wil ik graag actuele onderwerpen vanuit mijn praktijk onder de aandacht brengen, die bij meerdere mensen leven, zowel op de werkvloer als in privé situaties.

Simone voelde zich niet lekker. Ze kon er echter de vinger niet op leggen. Hoe kon het toch zo zijn dat ze allerlei klachten ervoer, waaronder nek- en rugklachten, hoofdpijn en slapeloosheid? Ze ervoer dit eigenlijk al maanden. Onder het mom van: “Iedereen heeft wel eens hoofdpijn of stress, dat hoort erbij”, wist ze zichzelf al die maanden weer op te peppen en gewoon door te gaan. Totdat de spreekwoordelijke emmer overliep. Ze was doodmoe en had last van huilbuien. Ze was ervan overtuigd dat ze iets mankeerde. Ze meldde zich ziek en maakte een afspraak bij de huisarts.

Eenmaal bij de huisarts bleken er geen medische oorzaken te zijn. Tot grote opluchting van Simone. Echter ze wist één ding zeker: zo kon en wilde ze niet doorgaan. Ze kon er niet langer meer omheen. Er moest iets gebeuren!

De huisarts (h)erkende de signalen en bracht haar in contact met Cobin (lees: Sylvia van Meel). Bijgaand allereerst een korte situatieschets:

Simone is hét voorbeeld van een hardwerkende professional, die zich met veel inzet en een hoog verantwoordelijkheidsgevoel heeft opgewerkt tot personal assistent bij een Multinational. Ze maakte lange dagen: begon elke dag om 7:00uur en werkte vaak tot in de late uurtjes. Ze was ook telefonisch altijd en overal bereikbaar. Daarnaast is ze iemand die niet van ruzies houdt en conflictsituaties uit de weg gaat. Ze koos vaak voor de lieve vrede en kwam niet voor zichzelf op. Hierdoor heeft ze lange tijd geen aandacht besteed aan wat ze zelf vindt/voelt.

Samen zijn we aan de slag gegaan en heeft Simone inzicht gekregen in haar gedragspatronen die haar zowel in haar werk als privé belemmerden. Ze kwam tot de ontdekking dat bepaalde overtuigingen en de daarmee samenhangende pijn vanuit het verleden, haar belemmerde in het heden. Het belemmerde haar zichzelf te zijn en vanuit authenticiteit in het werk/leven te staan. Ze was erg verrast en verbaasd. Door middel van diverse coachtechnieken, waaronder NLP en RET heeft ze dit (h)erkent en een plek kunnen geven. Ze is nu in staat om er anders mee om te gaan en negeert haar gevoelens niet meer.

Doordat dit inzichtelijk is geworden, ervaart Simone een enorme rust in haar hoofd. Ze voelde zich stukken lichter en ook de lichamelijke klachten verminderde. Ze mag nu zijn wie ze is en vertrouwt op haar eigen innerlijke signalen.

Daarnaast is ze snel weer aan het werk gegaan. Hierdoor heeft ze het geleerde gelijk in de praktijk kunnen brengen. Ze is het gesprek met haar leidinggevende aangegaan (“Waar twee kijven hebben twee schuld.”). Beide accepteren dat het nooit meer hetzelfde wordt als vroeger. Ze geeft haar grenzen nu duidelijk aan en bewaakt ze: ze heeft een duidelijke grens tussen werk- en privé tijd en is  niet meer overal bereikbaar. Privé tijd is nu ook echt privé. Ze heeft een goede balans gevonden.

Haar werk- en daarmee levensenergie is weer terug!


Ik wordt door de waan van de dag geleefd, wat nu?


Hier kan dan de uitleg komen te staan

Ik heb een eigen bedrijf, werk hard, is dit het?


Hier kan dan de uitleg komen te staan

Bedrijfsvoeringsvragen


Hoe krijg ik meer structuur in mijn bedrijf?


Hier kan dan de uitleg komen te staan

Heeft mijn bedrijf toekomstperspectief? Moet ik doorgaan, verkopen of saneren?


Om het gesprek waarin je me adviseerde te stoppen met mijn bedrijf, heb ik erg moeten huilen, maar het is het beste wat me overkomen is!


Mijn werk kost me zoveel energie………………


Hier kan dan de uitleg komen te staan

Mijn rol als coach & mentor bij ondernemers vragen

De afgelopen 10 jaar heb ik veel medewerkers en ondernemers begeleid met diverse stress gerelateerde klachten en/of vragen. Door middel van 1-op-1 coachtrajecten en
mindfulness trainingen. Vanuit deze ervaring kijk ik graag mee naar jouw situatie en de stappen die jij kunt nemen om jouw situatie te verbeteren. Het is mijn ambitie om jouw weer in contact te brengen met wie je bent en wat je zelf echt belangrijk vindt zodat jij van daaruit betere keuzes kunt maken ten aanzien van je werk,onderneming en privé leven. Hierover deel ik graag mijn kennis.

De Cobin Methode bij vragen

Ik heb een concreet eigen stappenplan ontwikkeld aan de hand van het Groei Model van Cobin. Hierbij maak ik gebruik van vier elementen voor een continu groei- en ontwikkelingsproces. Zodat jij het beste uit jezelf haalt en met jouw unieke toegevoegde waarde het verschil kunt maken in een omgeving die bij je past.

Share