Velen onder ons durven geen NEE te zeggen tegen dingen die we eigenlijk zelf niet willen. Vaak zeggen we gelijk JA, wanneer een ander een verzoek aan ons doet. Maar hoe komt dat nou?

Je wilt niet op het verzoek ingaan en toch durf je het niet te zeggen?

Daarvoor bestaan verschillende redenen. Luister maar eens naar wat er op dat moment allemaal in je omgaat aan gedachten en/of (automatische) denk patronen:
‘Straks vinden ze me niet meer aardig’, ‘Als ik niet doe wat mijn baas vraagt, stel ik hem teleur of raak ik mijn baan kwijt’, ‘Als ik deze taak weiger, denkt mijn leidinggevende dat ik het niet kan’. Kortom: vaak zeg je JA om o.a. aardig gevonden te worden, om de ander niet teleur te stellen of uit angst om te falen. Er ontstaat een innerlijk conflict dat je hebt met jezelf. Stel je zelf dan de vraag: ‘Wat wil je nu echt?’ NEE zeggen. En dat is een keuze!

Laten we eerst even kijken wat deze keuze om NEE te zeggen, jou kan opleveren:
(Zelf)respect.
Wanneer je je grenzen aangeeft (kortom: je zegt niet wat je denkt, voelt, wilt) nodig je anderen niet uit om over je heen te lopen. Anderen weten wanneer voor jou de maat vol is. Wanneer je dit op een respectvolle manier doet, zullen mensen je er om gaan waarderen. Het maakt je echt.
Meer energie, tijd en levensvreugde.
Wanneer je normaliter veel tijd besteedt aan hoe anderen het willen gaat dit ten koste van hoe jij het wilt. Misschien had je liever wat meer tijd willen besteden aan je gezin in plaats van aan dat van anderen? Of heb je meer tijd voor je eigen werk, waardoor je het eindelijk af krijgt!
Geloofwaardigheid en betrouwbaarheid.
Wanneer je namelijk duidelijk bent, weten mensen wat ze aan je hebben. Wat vindt jij van iemand die altijd en overal ‘Ja’ op zegt? Dan ga je op den duur toch denken: Hij zegt wel JA, maar meent hij het ook?

O ja, laten we ook nog even kijken naar wat het je kost om NEE te zeggen:
Je vindt het belangrijk om aardig gevonden te worden.
Anderen houden geen rekening met je als je voldoet aan al hun verzoeken. Zij weten immers niet waar jou grenzen liggen, tenzij jij ze aangeeft. Wanneer je NEE zegt,
uiteraard op een respectvolle manier, denk je na en geef je aan wat jij belangrijk vindt en hiermee groeit je zelfvertrouwen. Hoe denk je dat de ander jou dan ziet? Juist, als een krachtig persoon waar men respect voor heeft.
Het kan zijn dat je bang bent dat de ander teleurgesteld is of boos wordt wanneer jij nee zegt.
En jij had dit natuurlijk kunnen voorkomen! Door JA te zeggen! Maar wat gebeurt er dan met jouw en hoe jij het wilt? En wat zegt dat eigenlijk over die ander? Wil jij contact met iemand die jouw grenzen niet accepteert?
Ook kan het zijn dat je het gevoel krijgt te falen wanneer je NEE zegt
.
Dat gevoel kunnen mensen nogal eens krijgen wanneer ze ‘NEE’ zeggen op een extra taak op hun werk. Dit zijn vaak mensen die hun eigenwaarde ontlenen aan hetgeen
ze DOEN en niet aan hetgeen ze zijn. Dat wil je toch niet? Want hoeveel moet je dan nog doen om goed genoeg te zijn?

Zo, genoeg redenen om een start te maken met NEE te zeggen, lijkt me. Hieronder volgen een aantal stappen over hoe je dit op een respectvolle manier kunt doen.

Stap 1: Zeg direct NEE
Breng de boodschap duidelijk en helder door direct NEE te zeggen. Er is immers niks zo vervelend wanneer je een verzoek doet, dat de ander er met een heel lang verhaal omheen staat te draaien en je uiteindelijk toch een NEE krijgt.

Stap 2: Geef één reden voor je weigering
Je bent in principe geen reden verplicht. Mocht je dit toch prettig vinden geef er dan één. Je wilt de kans op discussie zoveel mogelijk verkleinen, toch?

Stap 3: Toon begrip voor de ander
Wellicht reageert de ander teleurgesteld of boos wanneer jij NEE zegt. Dit is logisch. Wellicht ben jij ook boos of teleurgesteld wanneer een ander niet doet wat jij wilt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te zeggen: ‘ik zie dat je boos/teleurgesteld bent.’

Stap 4: Geef een alternatief
Dit houdt niet in dat je het probleem van de ander moet oplossen, maar je kunt wel meedenken in oplossingen (zo wordt jij niet per definitie al de oplossing voor de ander!).

Stap 5: Blijf NEE herhalen en benoem het gedrag van de ander
Veel mensen gaan in de verdediging of blijven in herhaling vallen. Dit kan leiden tot irritatie  bij beide partijen. Blijf vasthouden aan je standpunt. Je zegt namelijk NEE en blijft de ander aandringen dan vraag je hem of haar om te stoppen. Negen van de tien keer stopt de ander. Vind je dit vervelend? Vraag je dan of wie er vervelend is. Jij (diegene die zijn grenzen bewaakt) of de ander die jouw grenzen niet accepteert?

O ja, ik wil ook nog aangeven dat NEE zeggen heel spannend kan zijn. Je kiest namelijk voor hoe jij het wilt en laat jezelf zien aan de ander. Benieuwd hoe de ander hier op gaat reageren?

Neem eens een risico en spring in het diepe!

Ik hoop dat dit artikel je helpt om je eigen grenzen te bewaken, zodat er ruimte is voor de ander (je omgeving) én jezelf (en wat jij wilt!).

 

 

 

 

 

 

 

Ik ben erg benieuwd naar je bevindingen?

Hoe word je gelukkig? Als mensgerichte begeleider leer en stimuleer ik mensen om het heft in eigen hand te nemen waardoor ze gelukkiger en succesvoller worden in hun leven en loopbaan. Hiervoor geef ik elke maand een tip.

Google

Share

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php