Ontdek wat jij écht belangrijk vindt

By 27 maart 2013mindset, Nieuws
Mindset

Uit ervaring in mijn huidige praktijk, bemerk ik dat we vaak (onbewust) bezig kunnen zijn met zaken die in de kern niet écht belangrijk voor onszelf zijn. Door de alledaagse praktijk volgen we ‘de macht der gewoonte’ en nemen we weinig tijd om zo nu en dan eens stil te staan bij wat we écht willen doen of tot stand willen brengen. Kortom: we doen die dingen waarmee we aan de verwachtingen van anderen voldoen.

Hierdoor loop je de kans om in bepaalde fases van het leven geconfronteerd te worden met diverse levens- en/of loopbaanvragen. Wat kan leiden tot een burnout.

De grote vragen zijn dus: Hoe kom je erachter wat je écht belangrijk vindt? En hoe kun je ernaar gaan leven?

Door op ontdekking te gaan naar:

Tip 1: Wat belangrijke waardes zijn voor jou
Waarden zijn belangrijke basisprincipes in je leven waar jij naar wilt leven, bijvoorbeeld: eerlijkheid, integriteit, onafhankelijkheid, vrijheid, zorgzaamheid, etc.

Tip 2: Wat je eigen behoeften en verlangens zijn
Wat zou jij het allerliefste willen doen? Wanneer zou jij het gelukkigst zijn? Ervan uitgaande dat er geen belemmeringen bestaan. Durf te dromen en ga dan onderzoeken waar die dromen voor staan. Misschien droomde je er vroeger van om brandweerman of vrouw te worden. Ga dan na waar deze droom voor staat.  Gaat het dan echt om het blussen van branden of gaat het om de zorgzaamheid voor anderen mensen? Kortom: ga op zoek waar het echt om gaat.

Tip 3: Wat je tegenhoudt
Vaak weten we wel wat we willen, echter we zijn bang. Bang om los te laten, omdat we weten wat we nu hebben en niet weten wat daarvoor terug komt. Zo blijven we vaak in diezelfde ‘macht der gewoonte’ hangen. We zitten vast in ons hoofd en zien geen mogelijkheden. We worden angstig.  En dan wil je graag afgeleid worden………

Kies dan niet voor die afleiding, ren niet weg, maar blijf gewoon. Ervaar de angst en beantwoord de volgende vragen voor jezelf:
– hoe klein of groot was je dat je deze angst voor het eerst ervoer?
– waar voel je deze angst in je lichaam? hoe voelt het?
– wat zegt deze angst over jezelf? wat zeg je tegen jezelf?
– wat vind jij daarvan? is dat reëel?
– wat zou je tegen je beste vriend of vriendin adviseren, wanneer hij/zij met deze angst zou worstelen?
– wat is het ergste wat je zou kunnen overkomen, wanneer je het gewoon zou proberen?

Het kan tot gevolg hebben dat we ons verlangen veranderen of opgeven. Of dat we er juist meer voor gaan. Door stil te staan om je erachter wat je écht nodig hebt en wat niet. Zo ga je dingen willen die ook goed voor je zijn en kun je een burnout voorkomen.

Uiteindelijke maakt niet uit welke weg je bewandelt, als je er maar één kiest die bij jou past. Dan zie je wel waar je uitkomt……..

Kun je wat met deze tips? Ik ben heel erg benieuwd naar je reactie.

 Hoe word je gelukkig? Als mensgerichte begeleider leer en stimuleer ik mensen om het heft in eigen hand te nemen waardoor ze gelukkiger en succesvoller worden in hun leven en loopbaan. Hiervoor geef ik elke maand een tip.

Google

Share

Author Sylvia van Meel

More posts by Sylvia van Meel

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php