Neem het heft in eigen hand!

By 22 mei 2013energie, Tips
Energie

Hoe word ik gelukkig? Geluk is een keuze!

Betrap jij jezelf er wel eens op dat je alleen maar doet wat er van je verwacht wordt? Dat je geen tijd neemt voor jezelf? Dat je maar door blijft hollen? Dat je last krijgt van onbestemde gevoelens? Je soms jezelf niet meer herkent? Je ineens uit het niets uitvalt tegen je partner, moeder, vader of kind? En dat je dan later met een schuldgevoel rond loopt?

Doorbreek deze vicieuze cirkel en neemt het heft in eigen hand. Hieronder 4 tips om je gelukkiger te voelen:

Tip 1:   Leef niet gisteren of morgen, maar nu!
Veel mensen nemen hun ervaringen mee uit het verleden en projecteren deze op het heden. Waardoor je met een oordeel reageert op wat er nu is. Of je zit juist met je hoofd al in de toekomst en wat er allemaal wel of niet gaat gebeuren waar jij op ‘moet’ anticiperen. Hierdoor hebben we geen aandacht voor het hier en nu.

Probeer minstens één keer per dag een moment te creëren waarop je kijkt, proeft, voelt van wat er op dat moment is, zonder oordeel!

Tip 2:   Sluit je minstens één uur per dag af van prikkels van buitenaf
Moet jij elke minuut, overal en altijd bereikbaar zijn voor iedereen? Zowel thuis als op je werk? Laat die ipad eens liggen, zet je smartphone eens uit. Geniet eens van de rust die dan ontstaat. Zomaar, omdat jij het jezelf gunt!

Tip 3:   Vertrouw er eens op dat het goed komt
Accepteer dat het niet altijd zo gaat, zoals jij het bedacht hebt. Wanneer je de controle wilt houden is de kans groot dat je teleurgesteld bent wanneer het niet zo loopt, zoals jij het bedacht had. Ook is de kans groot dat je gaat piekeren over hoe je het toch zo zou kunnen draaien en keren, zodat het gaat zoals jij het wilt. Dit kost je een hoop energie. Wanneer je leert om meer los te laten, ontdek je waarschijnlijk dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Uiteindelijk komt alles op z’n pootjes terecht, maar misschien niet altijd op jouw manier! Zeg een aantal keer per dag tegen jezelf: “Het komt goed”.

Door minder te dwingen, komt het misschien wel vanzelf op je af! Probeer het maar eens!

Tip 4:   Neem regelmatig tijd voor jezelf
Plan bijvoorbeeld één dag per maand waarin je datgene doet wat je echt leuk vindt. Plan deze tijd voor jezelf! Ga eens lekker met een goede film of boek in de bank zitten. Of ga een dagje naar de sauna met je beste vriendin of vriend. Belangrijk is dat je bewust tijd neemt voor jezelf, want in drukke tijden is dit vaak datgene wat er het eerste bij inschiet! En je hebt het juist dan het hardste nodig!   

Kiezen voor geluk, betekent niet dat je de hele dag euforisch rondloopt, maar wel dat je datgene doet waar je zelf achter staat!

Ik ben benieuwd naar je reactie.

Hoe word je gelukkig? Als mensgerichte begeleider leer en stimuleer ik mensen om het heft in eigen hand te nemen waardoor ze gelukkiger, vitaler en succesvoller worden in hun leven en loopbaan. Hiervoor geef ik elke maand een tip.

 Google

Share

Author Sylvia van Meel

More posts by Sylvia van Meel

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php