Persoonlijk leiderschap

Leer beter luisteren

By 28 augustus 2013 No Comments

Luisteren als een voorwaarde voor effectieve communicatie.

‘Tussen wat de een zegt en wat de ander begrijpt’ zit vaak een wereld van verschil. Er is dan sprake van miscommunicatie. Zonde, want daarmee schieten we vaak ons doel voorbij. We voelen ons hierdoor namelijk vaak niet geaccepteerd, erkend of serieus genomen.

Éen voorwaarde voor effectieve communicatie gaat over luisteren.

En luisteren is, volgens mij, één van de meest onderschatte vaardigheden, zowel in ons werk als in ons privéleven. We weten allemaal hoe vervelend het is als iemand niet naar je luistert, bijvoorbeeld: je komt thuis met de boodschap: “Ik heb een baaldag gehad, alles zat tegen” en de ander zegt: “Nou, bij mij ook al!”

Het goede nieuws is dat je jezelf bepaalde vaardigheden kunt leren! Zo ook met luisteren.

Bijgaand een aantal tips om beter te leren luisteren:

Tip 1:   Onderbreek je gesprekspartner niet

Laat de ander uitpraten, want door te onderbreken geef je de ander een signaal. Je bent namelijk niet meer aan het luisteren.

Tip 2: Laat de ander actief merken dat je luistert

Dit kun je doen door te ‘hmmm’en’, ‘ja’ of iets anders te zeggen of door oogcontact te maken, je lichaamshouding naar de ander te richten, door de ander in zijn verhaal te volgen en bij een stilte eventueel een vraag te stellen: ‘Dus als ik het goed begrijp………’ Hiermee laat je merken dat je de bedoeling en beleving van de ander wilt begrijpen.

Tip 3: Merk op wat er niet gezegd wordt

Dit kun je doen door te zien, horen en voelen van wat er niet gezegd wordt. M.a.w. neem de lichaamstaal waar en kijken of deze in overeenstemming is met hetgeen de ander zegt. Bijvoorbeeld: de ander zegt: “Ik ben het helemaal eens” en zijn/haar hoofd schudt “nee”!

Tip 4: Ontdek je eigen hindernissen en doe er iets mee.

Bij luisteren kun je met je aandacht afdwalen naar je eigen gedachten. Je vindt iets van wat de ander zegt. Je verdwijnt dan als het ware in je eigen wereld en mist dan het deel van hetgeen de ander jouw aan het vertellen is. Een tweede hindernis die je tegen kan komen is dat je alleen luistert naar hetgeen jouw interesse heeft. Hiermee sluit je niet aan bij wat de ander zegt. Het gaat immers om te begrijpen hoe die ander in de wereld staat en niet over hoe jij in de wereld staat want dan maak je geen écht contact.

Kun je wat met deze tips? Of wil je jouw ervaring delen? Ik ben heel erg benieuwd naar je reactie!

Hoe word je gelukkig? Als mensgerichte begeleider (lees: Sylvia van Meel) leer en stimuleer ik mensen om het heft in eigen hand te nemen waardoor ze gelukkiger en succesvoller worden in hun leven en loopbaan. Hiervoor geef ik elke maand een tip.

Share

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php