Drijfveren

4 tips voor meer balans tussen spanning en ontspanning

Tijdens vakantie richten we onze aandacht op ontspanning, echter in tijden van drukte geven we inspanning juist vaak weer meer aandacht dan ontspanning. In ons dagelijks (werk)leven is de balans tussen spanning en ontspanning vaak zoek.

Terwijl de balans tussen spanning en ontspanning juist zorgt voor vitaliteit, voor energie. Dat willen we toch allemaal?

Mooi gezegd, echter hoe doe je dat dan?

Onderstaand een aantal tips om de balans tussen spanning en ontspanning te herstellen:

Tip 1:   Kom uit je hoofd!

Hoe vaak ben jij met je aandacht in het hier-en-nu? Bij waar je op dit moment mee bezig bent? Vaak zijn we in ons hoofd bezig met die ene afspraak morgen of dat ene telefoongesprek van gisteren. We zijn dan bezig met de toekomst of het verleden. Al die verschillende gedachten kunnen heel wat geestelijke en lichamelijke spanningen veroorzaken. Het zorgt voor een onbalans tussen spanning en ontspanning.
Om meer ontspanning te creëren kan het nuttig zijn om de aandacht uit je hoofd te brengen, bijvoorbeeld door je aandacht te richten op de ademhaling. Even afstand te nemen van waar je mee bezig bent en je bewust te worden van je ademhaling. De bewustwording is al genoeg, je hoeft niets te veranderen. Alleen maar te volgen…..
Zie ook: www.cobin.nl/mindfulness.

Tip 2:   Plan tijd om te dagdromen

Blok tijdstippen in je agenda om even voor je uit te staren (lummelen, dagdromen), zonder aan je werk, je huishoudelijke taken en/of je gezin te denken. In de routine van je (werk)leven krijgen nieuwe ingevingen/inzichten namelijk nauwelijks ruimte en deze komen vaak in stilte!

Tip 3:   Maak tijd voor activiteiten waar jij energie van krijgt

Alles wat je voor jezelf doet geeft je sowieso energie. Wat doe jij zoal voor jezelf? Wat vind je leuk om te doen? Breng het in kaart en onderneem actie! Wat kun en ga je hierin veranderen?

Tip 4:   Verander in je hoofd

Wie bepaalt er dat je huis altijd opgeruimd moet zijn? Dat je een goede buur moet zijn? En altijd en overal klaar moet staan voor anderen? Vaak gebeurt dit allemaal vanuit de macht der gewoonten (ook wel automatische piloot genaamd). Je bent gewend zo te denken en te leven echter is dit ook reëel?

Ik hoor of zie graag je reactie!

Wil je meer weten?

Mijn rol als coach / mentor

De afgelopen 10 jaar heb ik veel medewerkers en ondernemers begeleid met diverse stress gerelateerde klachten en/of werk gerelateerde vraagstukken. Door middel van individuele (loopbaan) coachtrajecten en
mindfulness trainingen. Vanuit deze ervaring kijk ik graag mee naar jouw situatie en de stappen die jij kunt nemen om jouw situatie te verbeteren. Het is mijn ambitie om jouw weer in contact te brengen met wie je bent en wat je zelf echt belangrijk vindt zodat jij van daaruit bewuste keuzes kunt maken ten aanzien van je werk en privé leven. Hierover deel ik graag mijn kennis.

Share

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php