DrijfverenGroeimindset

Train je aandacht

By 30 oktober 2013 No Comments

Vaak zitten we vast in een dagelijkse routine. De manier waarop we onze aandacht richten speelt een belangrijke rol in de mate van ontspanning of spanning van ons hele organisme. Vaak zitten we vast in een zogenaamde ’tunnelvisie’: een gespannen en verkrampte manier van aandachtig zijn. We laten ons leiden door wat we denken dat nodig is en/of leggen onszelf van alles op. Hiermee lopen we het risico dat we in continue staat van paraatheid verkeren (ook wel chronische stress genoemd). Deze manier van (over)leven ligt vaak aan de voet van diverse klachten, waaronder o.a. slaapproblemen, vermoeidheid, piekeren, stress, onrust, angst, etc.

Kortom: je aandacht is vaak ergens anders dan bij het moment zelf, we hebben als het ware gebrek aan aandacht (In het Engels: Mindfulness) voor wat er is

Door het trainen van je aandacht op wat er is, leer je het huidige moment bewust te ervaren (gevoelens, emoties, gedachten, geluiden, geuren, lichamelijke sensaties), zonder het te willen veranderen. Al je zintuigen op scherp en vooral niet DOEN, alleen maar ZIJN.

Oké, zul je zeggen en wat levert dat mij dat dan op?

Wanneer je regelmatig oefent leer je meer genieten van de kleine dingen in het leven, je leert positiever denken, je kunt je makkelijker ontspannen en hebt minder stress. Genoeg reden om het in ieder geval te proberen, lijkt me!

Hieronder een aantal tips over hoe je je meer kunt gaan begeven in het HIER-en-NU:

Tip 1: Ga er regelmatig op uit in de natuur
De natuur is één grote zintuiglijke ervaring: denk maar aan het ruisen van de wind door de bomen, fluitende vogels, het zand van het strand tussen je tenen, de zon op je gezicht. Je hoort, ruikt en voelt…………

Tip 2: Besteed bewust tijd aan je lichaam
We brengen veel uurtjes door in ons hoofd. Vaak vergeten we ons lichaam. We zijn bijvoorbeeld druk met het schrijven van een verslag op de computer, echter we vergeten helemaal hoe we er eigenlijk bij zitten (denk aan opgetrokken schouders, kromme rug, etc.). Vaak vragen we onszelf daarna af hoe het toch kan dat we zo’n pijn hebben……? Probeer je eens bewust te zijn van je stoel en hoe je daarop zit als je achter de computer zit.

Daarnaast zou je bijvoorbeeld ook kunnen denken aan yoga oefeningen. Je geeft dan aandacht aan al je lichamelijke gewaarwordingen, prettig en minder prettig. Zo ben je volledig in het moment en dat verhoogt je lichaamsbewustzijn.

Tip 3: Hou een dagboek bij met je gedachten, gevoelens en ervaringen.
Dit kun je doen door stil te staan bij zowel plezierige als onplezierige gebeurtenissen en deze op te schrijven in verschillende kolommen (wat waren je gedachten, gevoelens en welke lichamelijke gewaarwordingen had je daarbij?).

Tip 4: Kies een routine activiteit uit je dagelijks leven en voer deze uit met aandacht
Het gaat erom dat je je bewust van wat je aan het doen bent, terwijl je het daadwerkelijk doet. Bij een routine activiteit kun je denken aan bijvoorbeeld tanden poetsen, douchen, aankleden, autorijden.

Conclusie:
Je leert door te ‘doen’, het gaat om de kracht van de herhaling.
Verleggen van je aandacht betekent trainen! Je traint als het ware je ‘aandachtsspier’. In mijn coachgesprekken zeg ik wel eens: ‘Het gaat er niet om hoe vaak je van de fiets valt, het gaat erom dat je er weer opstapt en het weer probeert.’ Je kunt altijd weer opnieuw beginnen!

Zoek je ondersteuning bij het trainen, volg dan een Mindfulness Training bij Cobin.

Als mensgerichte begeleider leer en stimuleer ik werknemers en ondernemers om het heft in eigen hand te nemen waardoor ze gelukkiger, vitaler en succesvoller worden in hun leven en loopbaan. 

Share

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php