Groeimindset

Helder denken? Stop met piekeren!

Helder denken?

Denken is een geestelijke activiteit die ons veel kan opleveren; het helpt ons om doelgericht en praktisch een probleem op te lossen.

Echter in mijn praktijk merk ik dat bij veel van mijn cliënten een aanzienlijk deel van hun energie op gaat aan ‘piekeren’. Ze liggen er vaak nachten wakker van en stellen zichzelf steeds herhalende vragen, zoals:
‘Wat doe ik toch verkeerd?’
‘Wat had ik anders moeten doen?’
‘Waarom ben ik niet gelukkig?’
‘Heb ik de juiste baan?’
Het gaat vaak om thema’s rondom eigenwaarde, controle, schuld, etc.

Bij ‘piekeren’ gaat het vaak om onnuttige, onproductieve en negatieve gedachten. Ze zijn niet gericht op de oplossing van problemen. Sterker nog: ze geven je vooral een onprettig gevoel! Er ontstaat als het ware een vicieuze cirkel, je herkauwt steeds dezelfde gedachten zonder een stap te maken in de richting van de oplossing. Vaak een teken dat je je hersens aan het overbelasten bent en er dus tijdelijk geen creatief inzicht kan ontstaan.

In mijn coachsessie vergelijk ik het wel eens met het zoeken naar een naam van een bekende. Wanneer je je erin vastbijt en erover blijft denken: ‘Hoe heet ze ook al weer?’, ‘He, waarom kan ik daar nou niet opkomen?’, ‘Jeetje, wat stom van mij.’ Dan komt de naam niet. Laat je het los, dan schiet de naam je vaak vanzelf te binnen. Je geeft je geest als het ware de ruimte voor nieuwe inzichten.

Hieronder volgen een aantal tips over hoe je jouw geest onder controle krijgt, oftewel helder leert denken: 

Tip 1: Word je bewust van je gedachten

(H)erken dat je aan het piekeren bent en zeg NIET tegen jezelf: ‘En nu stoppen met piekeren, dat is nergens voor nodig!’ Denken over piekeren, leidt vaak weer tot piekeren over het feit dat je het piekeren niet stop kunt zetten.

Tip 2: Wat je WEL kunt doen is jezelf observeren terwijl je aan het piekeren bent, ZONDER oordeel. Dan denk je helder!

Volgens de techniek van de Mindfulness: ‘Je hebt gedachten, maar je bent ze niet’. Je observeert ze met een ‘milde aandacht’. Op deze manier creëer je ‘afstand’ tussen jezelf en jouw ongewenste gedachte.

Tip 3: Ga voor jezelf eens na waar jij blij van wordt

Een alternatief is dat je voor jezelf nagaat op welke momenten je minder of helemaal niet aan het piekeren was. Verzamel deze alternatieven bijvoorbeeld in een dagboek en ga eens na met welke activiteiten je bezig was en welke gedachten daarmee gepaard gingen. 

Tip 4: Integreer bovenstaande tips in het dagelijks leven

Dit kun je doen door jezelf verschillende vragen te stellen als je merkt dat je begint met piekeren:
– Welke gedachte kan me nu helpen?
– Wat heeft mij vorige keer geholpen?
– Wat kan ik NU doen om mijn piekergedachten te verminderen of te beperken?

Tip 5: Las een piekerkwartiertje in, daarna kun je weer helder denken

Soms kan het zijn dat je het lastig vindt om het piekeren los te laten omdat je er van overtuigd bent dat je een belangrijk probleem niet kunt oplossen zonder te piekeren. Je kunt dan het beste een vaste plek nemen waarbij je de tijd neemt om jouw gedachten op te schrijven, te structureren en te ordenen en ze vervolgens te koppelen aan concrete oplossingen, wanneer hetgeen waarover je piekert oplosbaar is!

Ik ben benieuwd naar jouw bevindingen en hoe jij oplossingen gevonden hebt om te stoppen met piekeren?

Mijn rol als coach

De afgelopen 10 jaar heb ik veel medewerkers en ondernemers begeleid met diverse stress gerelateerde klachten en/of werk gerelateerde vraagstukken. Door middel van individuele (loopbaan) coachtrajecten en
mindfulness trainingen. Vanuit deze ervaring kijk ik graag mee naar jouw situatie en de stappen die jij kunt nemen om jouw situatie te verbeteren. Het is mijn ambitie om jouw weer in contact te brengen met wie je bent en wat je zelf echt belangrijk vindt zodat jij van daaruit bewuste keuzes kunt maken ten aanzien van je werk en privé leven. Hierover deel ik graag mijn kennis.

Share

Join the discussion One Comment

 • Rie-anne schreef:

  Hallo Sylvia

  Dank voor je tips.
  Ik herken veel van je verhaal in mijn rondtollende gedachten en probeer de dingen die jij hier voorstelt in de praktijk te brengen. En.. belangrijker ze blijken me echt te helpen.

  Gisteren nog.. ik ben al 3 dgn mijn ( nieuwe) iphone kwijt en bleef maar aan het malen en zoeken. Ik werd er helemaal onrustig van. Gisteren ben ik zoals jij voorstelt een kwartier gaan zitten om alle gedachten hierover, wat ik t laatst deed, waar ik was etc. op papier te zetten. Het helpt. ik ben nu veel rustiger en kan de gedachte hierover, als hij begint meteen loslaten omdat ik weet dat hij ergens staat. Er komt weer ruimte voor andere dingen.
  Nu maar hopen dat het Yes moment dat ik hem vind ook voorbij gaat komen.

  Ik wens je een hele fijne zomer
  Hartelijke groet
  Rie-anne v Laarhoven

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php