mindset

Gebruik je zintuigen

By 28 augustus 2015 No Comments

Afgelopen week ging ik brood halen bij de bakker en toen ik de deur open deed, kwam de geur van versgebakken appeltaart op mij af. Heerlijk, echt een moment om even stil te staan en te genieten!

Dat is het mooie van je zintuigen (ruiken, zien, horen, proeven en voelen). Je hoeft er niet over na te denken of ze te analyseren, je ervaart ze gewoon.

En wanneer je iets direct ervaart, ben je hier, in het heden. Zo simpel kan Mindfulness zijn!

Echter in het dagelijks leven functioneren we veelal op de automatische piloot, en in de ‘als maar doorgaan’ stand gaan we weleens voorbij een deze directe ervaring, waardoor we die heerlijke geur wel eens missen. Zonde, toch? Wie wil er nu die kans missen om die appeltaart mee te nemen naar kantoor om deze vervolgens samen met je collega’s op te eten? Zomaar, omdat het kan!

Naar aanleiding van mijn bezoek aan de bakker, heb ik afgelopen week besloten om wat bewuster stil te staan bij wat ik ervaar op het moment zelf. Even een paar seconden aandacht voor wat er is, meer niet. Enkele voorbeelden waar ik even bij stil gestaan heb, zijn:

  • De geur van pas gemaaid gras;
  • De geur van bosbessenthee;
  • De geur van baby schampoo in de haren van mijn kinderen;
  • Etc.

Ik ontdekte dat ik hiermee ‘kleine pauzes’ voor mezelf creëer, waardoor ik mijn (thuis)werk weer met een nieuwe, frisse en creatievere manier tegemoet kan treden. Het heeft er zelfs voor gezorgd dat ik deze week geen zwarte kleding bij de witte was heb gestopt!

Een tip van mij: probeer de komende week eens twee keer per dag stil te staan bij wat je ruikt? Hoe ruikt de koffie of thee die je elke dag voor jezelf inschenkt?

Je hoeft dus geen boeddha te worden of een volledig ‘zen’ leven te leven. Het gaat erom dat jij jouw automatische piloot leert kennen en je af en toe afvraagt of deze nuttig of nodig is op het moment zelf? Zodanig dat je een keuze hebt en kansen pakt.

Je hoeft dus geen ander leven te creëren naast je huidige leven. Of je jezelf te veranderen in iets wat je niet bent of wat niet bij je past. Dat lucht op, of niet?

Ik ben benieuwd naar jouw bevindingen? Deel hieronder jouw ervaring en inspireer ook anderen om weer meer uit het moment te halen!

Op zoek naar een gelukkiger en vitaler (werk)leven? Als mensgerichte begeleider leer en stimuleer ik mensen om het heft in eigen hand te nemen op het gebied van het verbeteren van hun mentale gezondheid. Hiervoor geef ik elke maand een tip.

Share

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php
Chat openen
Hi, hoe kan ik je helpen?