Richt je aandacht op je lijf

By 10 december 2015energie, Tips
Energie

Herken jij dat ook? Je wordt ‘s nachts wakker en je kan niet meer in slaap komen. Je merkt dat je hoofd overuren maakt. Je doet pogingen om te stoppen met denken om weer in slaap te komen, maar het lukt je niet.

Het klinkt een beetje als een voorwaarde: ‘Als mijn hoofd rustig is, kan ik slapen.’

Allereerst is het, denk ik, belangrijk om je te realiseren dat gedachten niet stoppen. Er is geen aan- en uit knop waarmee je jouw gedachten kunt beheersen. Het is een oncontroleerbaar proces waarin we allerlei aannames doen.

Wist je dat we per dag 40.000 gedachten produceren, waarvan 70% negatief gekleurd?

En misschien herken je je wel in het volgende: ‘Ik MOET nu slapen, want als ik NU niet in slaap kan komen, ben ik morgen niks waard en verpest ik vast die presentatie op mijn werk.’

Dus het heeft geen zin om energie te steken in het willen beheersen van de situatie met je hoofd. Je kunt er wel voor kiezen om niet te luisteren naar je gedachten en je aandacht te verplaatsen.

Wat kun je dan wél doen?

Bijgaand een stappenplan:

Stap 1:
Bemerk wat voor gedachten er door je hoofd gaan, zonder erover te oordelen, zonder ze te willen veranderen of weg te willen hebben. Je accepteert dat ze er zijn.

Stap 2:
Vervolgens richt je je aandacht op de ademhaling in je buik. Het kan helpen om je hand op je buik te leggen. Zodat je je hand kunt voelen bewegen op je buik bij elke in- en uitademing.

Stap 3:
In deze stap breid je je aandacht uit naar heel je lichaam en voel je je lichaam als één geheel.

Let op! Deze oefening helpt je om uit je hoofd en in je lijf te komen. Zodanig dat je je bewust wordt van hetgeen je ervaart in je lijf en waar je behoefte aan hebt op dat moment i.p.v. denken over hoe het MOET zijn/worden etc.

Misschien kom je er wel achter dat je koude voeten hebt en heb je behoefte aan een kruik of heb je zin in een beker warme melk?

Kortom: Luister naar je lijf, daar waar de gedachten geen invloed meer hebben!

Ik ben benieuwd naar je bevindingen?

Op zoek naar een gelukkiger en vitaler (werk)leven? Als mensgerichte begeleider leer en stimuleer ik mensen om het heft in eigen hand te nemen op het gebied van het verbeteren van hun mentale gezondheid. Hiervoor geef ik elke maand een tip.

 

Share

Author Sylvia van Meel

More posts by Sylvia van Meel

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php