Groeimindset

Beter slapen in drie stappen

By 10 december 2015 No Comments

Herken jij dat ook? Je wordt ’s nachts wakker en je kan niet meer in slaap komen. Je merkt dat je hoofd overuren maakt. Je doet pogingen om te stoppen met denken om weer in slaap te komen, maar het lukt je niet.

Je wilt beter slapen, maar hoe?

Het klinkt een beetje als een voorwaarde: ‘Als mijn hoofd rustig is, kan ik slapen.’

Allereerst is het, denk ik, belangrijk om je te realiseren dat gedachten niet stoppen. Er is geen aan- en uit knop waarmee je jouw gedachten kunt beheersen. Het is een oncontroleerbaar proces waarin we allerlei aannames doen.

Wist je dat we per dag 40.000 gedachten produceren, waarvan 70% negatief gekleurd?

En misschien herken je je wel in het volgende: ‘Ik MOET nu slapen, want als ik NU niet in slaap kan komen, ben ik morgen niks waard en verpest ik vast die presentatie op mijn werk.’

Je aandacht verplaatsen, zo kan je beter slapen!

Dus het heeft geen zin om energie te steken in het willen beheersen van de situatie met je hoofd. Je kunt er wel voor kiezen om niet te luisteren naar je gedachten en je aandacht te verplaatsen.

Wat kun je dan wél doen?

Bijgaand een stappenplan, zodat jij beter kunt slapen!

Stap 1:

Bemerk wat voor gedachten er door je hoofd gaan, zonder erover te oordelen, zonder ze te willen veranderen of weg te willen hebben. Je accepteert dat ze er zijn.

Stap 2:

Vervolgens richt je je aandacht op de ademhaling in je buik. Het kan helpen om je hand op je buik te leggen. Zodat je je hand kunt voelen bewegen op je buik bij elke in- en uitademing.

Stap 3:

In deze stap breid je je aandacht uit naar heel je lichaam en voel je je lichaam als één geheel.

Let op! Deze oefening helpt je om uit je hoofd en in je lijf te komen. Zodanig dat je je bewust wordt van hetgeen je ervaart in je lijf en waar je behoefte aan hebt op dat moment i.p.v. denken over hoe het MOET zijn/worden etc.

Misschien kom je er wel achter dat je koude voeten hebt en heb je behoefte aan een kruik of heb je zin in een beker warme melk?

Kortom: Luister naar je lijf, daar waar de gedachten geen invloed meer hebben!

Ik ben benieuwd naar je bevindingen?

Meer weten?

Mijn rol als coach

De afgelopen 10 jaar heb ik veel medewerkers en ondernemers begeleid met diverse stress gerelateerde klachten en/of werk gerelateerde vraagstukken. Door middel van individuele (loopbaan) coachtrajecten en
mindfulness trainingen. Vanuit deze ervaring kijk ik graag mee naar jouw situatie en de stappen die jij kunt nemen om jouw situatie te verbeteren. Het is mijn ambitie om jouw weer in contact te brengen met wie je bent en wat je zelf echt belangrijk vindt zodat jij van daaruit bewuste keuzes kunt maken ten aanzien van je werk en privé leven. Hierover deel ik graag mijn kennis.

 

Share

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php