Talenten

3 tips hoe jij het verschil kunt maken

By 14 september 2020 5 Comments

Anticipeer jij eigenlijk ‘automatisch’ op de behoeften van anderen? Vind jij het heel normaal om jouw tijd, energie, kennis en vaardigheden te delen? Zonder iets terug te verwachten? Wil jij graag van optimale waarde kunnen zijn en blijven voor jouw omgeving? Zodat je ECHT het verschil kunt maken?

Jouw kracht is ook jouw valkuil

Om te slagen in het leven heb je een combinatie nodig van hard werken, talent en geluk. Er is echter nog een vierde component, namelijk de manier waarop we met andere mensen omgaan. Empathie, bescheidenheid en goed van vertrouwen (het beste in iedereen zien) zijn kwaliteiten die bovenaan de succesladder staan.

Echter wanneer jij altijd maar geeft…

 • Heb je waarschijnlijk de neiging om jouw eigen behoeften en belangen ondergeschikt te maken of heb je totaal geen idee wat jouw behoeften en belangen zijn.
 • Geef je de ander waarschijnlijk meer ruimte om zijn ideeën en meningen te uiten.
 • Ben je geneigd om de ander het voordeel van de twijfel te geven, zonder te checken .

Zeg eens eerlijk, is er iets wat jij herkent? Of heb je het niet in de gaten omdat het zo vanzelfsprekend gaat?

De kans groot dat je (vroeg of later) jezelf verliest. Hiermee verhoog je de kans op allerlei gezondheidsklachten, verminderde productiviteit en ligt een burn-out op de loer. Laat jij het zover komen?

Op zoek naar de balans

De mate van jouw succes en jouw gezondheid hangen af van de balans. De balans tussen een bijdrage leveren aan anderen én jezelf.

3 tips om niet in je eigen valkuilen te stappen

 1. Kies wanneer, waar, hoe en aan wie je geeft. Je kunt niet de hele wereld helpen, dus maak een selectie. En blijf je bewust van hoe andere mensen jouw behandelen. Het is niet de bedoeling dat ze over je heen lopen!
 2. Word een onderhandelaar. In mijn coachsessies zeg ik altijd: ‘Het leven is één grote onderhandeling’. Het gaat erom dat je elkaar behoeften en belangen helder hebt en dat je gaat ‘onderhandelen’ zodat je tot een oplossing komt die rekening houdt met de behoeften en belangen van beide partijen. Zo kom je tot een win-win situatie. Niemand hoeft dan de prijs te betalen om te komen tot goede oplossingen.
 3. Kom op voor jezelf. Vind je het lastig om voor jezelf en je eigen belangen op te komen? Ga dan op zoek naar een belang wat je graag wilt behartigen, namens anderen. Jouw gezin vindt een loonsverhoging misschien wel prettig of meer tijd een aandacht (betere werk/privébalans). Zo weet waar je het allemaal voor doet. En doe komt jouw vaardigheid ‘belangen van anderen’ behartigen tot z’n recht.

Hierdoor creëer je een buffer tegen stress en blijf je gemotiveerd. Waardoor je op lange termijn optimaal kunt blijven functioneren in balans met jouw omgeving én jezelf.

Het verschil maken. Echt van betekenis zijn en blijven. Wil je hier meer over leren?

Het lijkt me super leuk om hierover met je te sparren. Misschien kunnen we wat voor elkaar betekenen?

 

Share

Join the discussion 5 Comments

 • AnneMarie schreef:

  Weer een geweldige tip. Als iedereen de moeite zou nemen om dit in praktijk te brengen zou de wereld er echt anders uitzien. Dat lukt natuurlijk niet, Maar, we kunnen een begin maken en ons best ervoor proberen te doen. Lieve groeten Anne-Marie

  • Sylvia van Meel schreef:

   Dank je wel voor jouw enthousiaste reactie Anne-Marie!
   Wat ik bemerk is dat empathisch vermogen soms compleet zoek is in hoe we met elkaar omgaan, maar ook in hoe we met onszelf omgaan! Ik denk dat het daar begint!
   We kunnen ongelooflijk hard en veroordelend zijn!
   Empathie hebben we nodig om ons met onszelf en elkaar te verbinden. Ik denk dat als je mensen ziet als gelijken (dus ook jezelf) dat inlevingsvermogen niet zo moeilijk is. Tenzij je een groot harnas om je heen hebt gebouwd of vastzit aan sterke overtuigingen die je belemmeren om je gevoel toe te laten.
   Er valt inderdaad zoveel te winnen als we echt naar onszelf en elkaar gaan luisteren. En elkaar zien als gelijken. Dan kunnen we dat ‘wij’en ‘zij’ denken misschien ook wat meer loslaten;)
   Warme groet,
   Sylvia

 • Marga schreef:

  Zó herkenbaar!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php