Ben jij een ondernemer (in MKB of familiebedrijf) of een ondernemende professional met een enorme drive om iets neer te zetten of op te bouwen?
Wat de meeste ondernemers niet weten is dat de sturing achter de drive bepaalt of ze burnout raken of niet.
A. Word je gedreven door bewijsdrang, dan is de kans groot dat je uiteindelijk omvalt.
B. Word je gedreven vanuit passie, dan zal je waarschijnlijk te weinig tijd voor jezelf en je hobby’s nemen.
Onderzoek naar burnout ondernemer
Volgens onderzoek van Allianz en onderzoeksbureau GfK blijkt 62% van de jonge ondernemers (tussen 18 en 34 jaar) last te hebben van burn-out gerelateerde klachten. En 50% in de leeftijdscategorie boven de 35 jaar. Nou is deze leeftijdsgroep al extreem vatbaar voor een burnout, maar dit zijn wel heel hoge cijfers. Het zal daarom geen toeval zijn dat veel van mijn cliënten dertigers zijn!
Oorzaken burnout ondernemer:
- Ergens ingerold
Veel (jonge) ondernemers raken in een burn-out omdat ze niet doen wat écht bij hen past. Ze functioneren op doorzettingsvermogen en adrenaline, hebben een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en hebben wat te bewijzen. Vaak onder druk van investeerders (startup, scale up, MKB onderneming) of verwachtingen (familiebedrijf). Voor dat ze het zelf weten zitten ze in een positie die hen negatieve energie kost. En als je dan ook nog vindt dat je moet doorzetten, put je jezelf totaal uit (raak je burn-out). - Het werk niet los kunnen laten
Bij een werknemer kan het werk opgevangen worden door collega’s. Ze kunnen ’s avonds lekker naar huis en afstand nemen. Bij ondernemers is dit beeld heel anders! Bij ondernemers gaan we ervan uit dat ze dag en nacht aanwezig moeten zijn. Vooral bij de start van een bedrijf lijkt dit te kloppen. Ze hebben echter geen idee wanneer ze weer terug kunnen naar een ‘normaal’ ritme. Het is een leefstijl geworden die vaak gedreven wordt vanuit angsten, omstandigheden en verwachtingen. Wanneer ze niet op tijd schakelen, vallen ze letterlijk om! - Alles alleen moeten doen
Veel ondernemers denken dat ze alles alleen moeten doen. Eigenlijk ben je dan al te ver. Als ondernemer heb je zoveel verschillende taken. Je kunt onmogelijk over alles iets weten en overal goed in zijn, toch!?
Opgegroeid in een ondernemersgezin of familiebedrijf?
Met name ondernemers of ondernemende professionals die zijn opgevoed in en ondernemersgezin hebben het vaak extra moeilijk. Ze hebben vaak een zware jeugd achter de rug. Alles draaide immers om het bedrijf (privé en zakelijk word niet of nauwelijks gescheiden) waardoor er weinig warmte en gezelligheid was zoals in een ‘normaal’ gezin. Ze worstelen vaak op vroege leeftijd met burn-out symptomen en hebben moeite om bij hun gevoel te komen. Het is niet vreemd dat veel van mijn cliënten uit een familiebedrijf komen of zijn opgegroeid in een ondernemersgezin.
Hoe kun als ondernemer een burnout voorkomen?
5 tips bij burnout ondernemer:
- Vind je eigen koers, doe je eigen ding
Vaak begin je een bedrijf vanuit je passie. Je gaat enthousiast van start en je behaald resultaat, groeit, neemt personeel aan, etc. Maar dan moet de boel gemanaged worden. En wat als dat nou niet helemaal jouw ding is, als je daar helemaal geen energie uit haalt?
Of je neemt het familiebedrijf over en komt erachter dat het toch niet helemaal jouw ding is. - Stop met alles alleen te willen doen
Ieder persoon beschikt over eigen krachten en talenten. Door deze te combineren en versterken kom je vaak tot het beste resultaat. Coaching kan je helpen om je eigen krachten weer te vinden en te versterken. Zodat je jouw persoonlijk ondernemerschap kunt verbeteren. - Pak je bewijsdrang aan
Zorg ervoor dat je lekker je eigen ding gaat doen. Dingen waar je energie van krijgt en bepaal je eigen tempo en tijd. Kortom: word de regisseur van je eigen werk en leven. En daar heb je specialistische hulp voor nodig! - Leer van andere ondernemers
Vaak kun je hulp krijgen van oudere ondernemers en branche organisaties. Deze richten zich op de praktische kant van ondernemen maar niet op de energie van de ondernemer. - Heb het lef om afstand te nemen
Van een afstandje kun je zien waar je het allemaal voor doet. Dat is echt super belangrijk als ondernemer. Dat kun je vaak niet alleen, omdat je je eigen blinde vlekken niet ziet.
Hoe ga jij nu verder?
Ondernemers zijn proactief. Dus ga niet wachten totdat je volledig uitgeput bent en écht niet meer kunt. Neem jezelf en jouw klachten en/of vraagstukken serieus en onderneem actie.
Wanneer je het van een afstand kunt bekijken, wordt alles weer helder!
Wil je eens sparren om te kijken of ik iets voor jou of jouw organisatie/bedrijf kan betekenen? Neem gerust contact op dan plannen we een vrijblijvende kennismakingsgesprek in.
Mijn rol als coach / mentor / trainer / consultant
De afgelopen 14 jaar heb ik veel medewerkers, leidinggevenden, werkgevers en (startende)ondernemers begeleid met werkgerelateerde vraagstukken.
Ik biedt maatwerk leer- en ontwikkeltrajecten, workshops en trainingen gericht op persoonlijke en zakelijke ontwikkeling op het gebied van Talent-, Loopbaan, Leiderschapsontwikkeling, Vitaliteit (Burn-out en Stress Management) en Effectieve Communicatie.
Ik heb een concreet eigen stappenplan ontwikkeld aan de hand van het Groei Model van Cobin. Hierbij maak ik gebruik van vier elementen voor een continu groei- en ontwikkelingsproces. Zodat jij het beste uit jezelf haalt en met jouw unieke toegevoegde waarde het verschil kunt maken in een omgeving die bij je past.
Daarnaast ben ook inzetbaar als (Interim) Projectmanager bij de realisatie van bredere bedrijfsdoelstellingen, zoals Marketing en Sales, Bedrijfsstrategie (Visie en Missie), Verandermanagement en Duurzame Inzetbaarheid.
Heel duidelijk en goed uitgelegd. Wens je heel veel succes met ondernemers die jij weer met je ervaring als coach kunt helpen.
Hey Anne-Marie,
Wat fijn dat deze blog helderheid verschaft voor ondernemers. En wat zij kunnen doen om hun persoonlijk ondernemerschap vorm te geven.
Het is uiteindelijk de ondernemer waar de onderneming op drijft dus des te belangrijk dat de ondernemer zelf goed in zijn vel zit!
Groet,
Sylvia
Hoi Sylvia,
Ik was je tekst aan het lezen, betreft de groeitip van september. Ik vermoed dat de tekst, betreft ‘los kunnen laten en collega’s die zaken op kunnen vangen’ veel mensen raakt, gezien dit net zo goed een issue is bij mensen die voor een aannemer werken.
Gezien loslaten voor meer mensen moeilijk is, maar ook opgevangen worden door collega’s niet altijd zo makkelijk lijkt te zijn. Ofwel ook als werknemer kan dit een valkuil zijn mijn inziens.
Hey Marloes,
Goed punt. Dank je!
Ik vind het heel belangrijk dat je dit meldt, vaak runnen medewerkers binnen bedrijven ook een ‘eigen toko’. En zijn zij ondernemer binnen een onderneming. Zij krijgen te maken met dezelfde uitdagingen. Net zoals jij dat doet.
‘loslaten’ gaat dan meer over keuzes maken en richting bepalen.
Groetjes,
Sylvia